V USA bylo uvedeno Havlovo Odcházení

27. květen 2010
Zprávy

Ve Spojených státech amerických měla včera premiéru zatím poslední hra exprezidenta ČR Václava Havla Odcházení. Uvádí ho filadelfské divadlo Wilma Theater a samotní herci na hře oceňují její humor a ironii. Režie se ujal Čechoameričan Jiří Žižka, který do Spojených států emigroval v roce 1976. Divadlo Wilma Theatre, které patří k významným filadelfským i americkým scénám, vede se svou ženou Blankou od roku 1981. K zájmu o divadlo jej přitom kdysi přivedl právě Havel.

Jiří Žižka již v roce 1989 režíroval jinou Havlovu hru, Pokoušení. A Václavu Havlovi se Žižkova práce i obsazení americké premiéry líbí:

„Jeho znám léta letoucí. Má velmi dobrou pověst. Jsou tam různí herci nominovaní na Oskara. Zdá se, že to bude zajímavé. No uvidíme.“

Hlavní roli kancléře Viléma Riegera hraje americký herec David Strathairn, pro kterého byly zkoušky na představení náročné i vzrušující. Jak dále uvedl, poslední dramatický Havlův výtvor má mnoho rovin. Strathairnovi se líbí i autorův smysl pro humor a smělost, se kterou si zahrává s diváky, ale i to, jak se do hry promítá Havlova divadelní i politická zkušenost.

Odcházení

Ovšem jak sám Václav Havel zdůrazňuje, jeho působení a odchod z prezidentské funkce se do díla promítlo jen na pár místech:

„S mým odchodem z funkce to nikterak nesouvisí. Nanejvýš v několika detailech. Například dělení majetku na věci erární a soukromé, což je dost nedůstojná procedura, kterou jsem prožil, když jsem odcházel z prezidentské funkce.“

Nová hra v dohledu

Václav Havel, který po filadelfské premiéře zakončí svůj současný 20denní pobyt v USA, napsal Odcházení jako svou první novou hru po téměř 20 letech. Premiéra příběhu o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci patřila v roce 2008 mezi nesledovanější kulturní události v České republice. A teď to vypadá, že Odcházení se objeví i na filmovém plátně. Režisérem snímku by měl být sám Havel. Svůj první celovečerní film chce exprezident a dramatik natáčet od 2. července. Přípravné práce na letní natáčení už začaly.

„Stanu se tedy ve svých 73 letech filmovým režisérem, což jsem si celý život tajně přál. Budu poprvé sám interpretovat svůj text, dosud ho vždy interpretovali jiní. To mne zcela pohlcuje a podaří-li se to, rád bych alespoň ještě jednu hru napsal. Mám ji tak trošku promyšlenu,“ říká Václav Havel.

autoři: lbu , nib , pir
Spustit audio