V Turnově pracují šperkaři z celého světa

23. červen 2012

Už po dvaadvacáté se do Turnova sjeli výtvarníci z celého světa na šperkařské sympozium. Otevřeli výstavu svých prací a podívali se do sklářských dílen i na místa nalezišť drahých kamenů. Příští týden mají na to, aby vytvořili originální šperk, který obohatí sbírku moderního umění Muzea Českého ráje.

Šperkařů je v Turnově dvanáct a jak potvrzuje organizátor akce Miroslav Cogan, všichni dostanou k dispozici od muzea potřebný materiál. „Pracujeme se stříbrem. Poskytneme jim drahé kameny, kterou zpravidla tady z blízkého okolí. Mají na výběr i další materiály,“ vysvětlil.

Úsměv má téměř neustále na tváři Němec Bernd Munsteiner, který je už na sympoziu podruhé.
„Historie broušení šperkových kamenů k Turnovu historicky patří. Duchovním otcem sympozií je ale Miroslav Cogan, který umí oslovit umělce různých generací a právě to je inspirující: setkání s jinými lidmi. Navíc tady v malém městě překvapivě funguje museum se skvělou sbírkou moderního šperku a tak doufám, že se sem podívám i potřetí,“ říká Bernd Munsteiner, který se proslavil svým výbrusem drahých kamenů.

Krajina inspirovala při práci japonskou výtvarnici Mari Išikawu. Její výstava je novinkou letošního sympozia. Jmenuje se Paralelní světy a to co návštěvník výstavy vidí na fotografii je pak ve vitríně zpracované jako šperk.

Každý šperkař má za úkol do pátku 29. června vytvořit jeden šperk. Jejich práce si pak můžete v turnovském muzeu prohlédnout až do konce července.

autor: leš
Spustit audio