Máte podezření na zlomeninu? Jaké jsou příznaky, kdy zavolat záchranku, proč někdy raději operovat a nedávat sádru a jak předejít žilní trombóze?

15. listopad 2021

V těle máme asi 260 kostí a za život utrpíme dvě zlomeniny.  Nejčastěji se vyskytují u dětí nebo u dospělých s přibývajícím věkem, kdy dochází k řídnutí kostí. Na vině nemusí být jen úraz, upozorňuje lékař Vojtěch Havlas.

„Tzv. únavové zlomeniny trápí zejména sportovce a mladší lidi. Vznikají důsledkem dlouhodobého přetěžování některých částí těla. Kost se může zlomit i důsledkem patologických procesů. Takovým je například osteoporóza – řídnutí kostí,“ vysvětluje prof. Vojtěch Havlas, proděkan 2. LF UK a přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK.

Co napovídá, že by mohlo jít o zlomeninu?

  • Bolest a otok v místě poranění
  • Není možný pohyb
  • Chrastění nebo cvakání v místě kosti

Kdy je na místě volat záchranku?

  • Pacient se nemůže pohybovat a v blízkosti není nikdo, kdo by mu mohl pomoci
  • Špatně se mu dýchá

Ke stanovení diagnózy většinou stačí rentgenový snímek. V komplikovaných případech má lékař k dispozici další zobrazovací metody: CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci.

Každá zlomenina potřebuje fixaci

Každá zlomenina potřebuje fixaci. A to buď sádrou, nebo vnitřní či vnější osteosyntézou. Lépe se hojí zlomeniny v místě, které je dobře prokrvené. Obávanou komplikací fixace na dolní končetině je žilní trombóza.

Prevencí před žilní trombózou je včasný pohyb. „Právě proto někdy volíme raději operaci než sádru. Dá se po ní relativně brzy cvičit,“ říká prof. Havlas. Vzniku žilní trombózy je při zlomenině možné předejít i podáváním léčiv.

Pokud léčbu zanedbáme, hrozí vznik tzv. pakloubu. Ten je pak nutné vždy řešit operativně.

Jak dlouho se kost hojí? Co je to únavová zlomenina? Proč lékaři neradi používají na akutní ošetření pryskyřicové sádry? Jak se fixují úrazy klíční kosti, žeber nebo páteře? Proč musíme i s nekomplikovanou zlomeninou chodit na kontroly? Poslechněte si v audiu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.