V Sýkořici ani Novém Veselí, Schwarzenbergově a Zemanově bydlišti, žádné oslavy nepropukly

12. leden 2013

Sýkořice, středočeská obec v okrese Rakovník, jinak také bydliště Karla Schwarzenberga. Obec Nové Veselí, okres Ždár nad Sázavou, kraj Vysočina – zde bydlí Miloš Zeman. Ani v jedné z obcí dnes žádné oslavy nepropukly, přestože prezidentští kandidáti, kteří zde mají uvedené trvalé bydliště, ovládli první kolo přímé volby.

V Novém Veselí, trvalém bydlišti kandidáta na prezidenta České republiky Miloše Zemana, byla účast voličů 81 procent. A to ne prý kvůli tomu, že Miloš Zeman je jejich soused, ale protože zdejší tisícovka voličů je zodpovědná a volí téměř v každých volbách. „Tady vždy bývá účast myslím si nadprůměrnější než je průměr v republice,“ potvrzuje předsedkyně volební komise v Novém Veselí Marie Bártová.

U některých lidí se v obci Zeman naopak setkává s nevolí kvůli tomu, že na plakátu se sloganem „Zde domov můj“ není za uchazečem o Hrad vyobrazené právě Nové Veselí.

V Sýkořici, trvalém bydliště Karla Schwarzenberga, starosta obce Jiří Šulc oznámil výsledky voleb místním rozhlasem, žádné velké oslavy se zde ale rovněž nekonaly. V obci vyhrál Schwarzenberg výsledkem 110 z 262 platných hlasů.

Šulc si nemyslí, že by Schwarzenbergovo případné zvolení přineslo obci nějaké výhody: „Že by to pro obec bylo nějakým způsobem zásadní, že bychom z toho získali nějaký profit, to si nemyslím.“

Schwarzenberg se navíc ve vesnici příliš nevyskytuje. Bydlí na nedalekém zámečku v Dřevíči a místní ho tedy znají spíše ze dnů, kdy probíhají volby. Když už prý ale dorazí, nebrání se dialogu. Podle starosty obce jde o bezproblémového občana.

Miloš Zeman zvítězil v prvním kole se ziskem 24,22 procenta hlasů. Karla Schwarzenberga volilo 23,4 procenta lidí. Rozdíl mezi oběma kandidáty je přibližně 40 tisíc hlasů.

autoři: ost , pka , msk
Spustit audio