V Suchém Dole na Náchodsku je součástí výuky v tamní malotřídce i polština

27. květen 2022 08:04

Nedávno jsme vám ve vysílání nabídli reportáž z polských Vambeřic, kde se děti seznamují s češtinou. Existují ale také české školy, kde se naopak vyučuje polština. Platí to třeba v Suchém Dole na Náchodsku. Tam jsou základní polské fráze, číslovky, a nebo písničky součástí výuky v tamní malotřídce.

Čtěte také

„Dobrý den. Jak se děti dnes máte?“ Na základní škole v malé obci Suchý Důl na Náchodsku vítá žáky pomocí online přenosu učitelka polštiny. Některé děti sedí v lavicích, jiné na zemi.

Všechny ale sledují tabuli, na kterou polská učitelka na dálku promítá dnešní učivo. „Dnes se budeme učit o tom, co děláme během dne.

O chvíli později se tak díky videoprojektoru objevují základní polské fráze a děti je následně opakují. „Jít do školy, jde do školy.

Čtěte také

Polsky se tady děti začaly učit nedávno, důvodem byla pandemie koronaviru. Škola je totiž nedaleko hranic a děti k našim severním sousedům dřív několikrát ročně jezdily. Kvůli covidu musely na čas přestat.

„Takže vznikla myšlenka nějakého spojení na dálku, protože jsme cítili, že došlo k přerušení těch přeshraničních styků. Zejména starší děti to měly už pěkně zažité, vysvětluje ředitelka školy Lenka Soumarová.

V letošním školním roce tak jsou součástí výuky dvě hodiny polštiny týdně. Jedna pro starší a druhé pro mladší děti. Online proto, že škola nesehnala polského lektora, který by byl ochotný do Suchého Dolu jezdit. I tak se ale výuka dětem líbí.

Čtěte také

„Protože u toho dělají spoustu zábavy. Stříhají, lepí, mluví, mohou o všem diskutovat a ptát se. Myslím si, že je to baví, protože to není jako při klasické vyučovací hodině, kdy jen sedí, koukají a musí poslouchat. Je to fajn, říká učitelka Lucie Němečková.

Podle ní udělaly děti za rok velký pokrok, při nedávném setkání s polskými vrstevníky ale polštinu stejně nepoužily. „Říkala jsem jim, že si mohou vyprávět, aspoň to zkusit. Děti ovšem nechtěly, že se bojí.

A protože na tom polské děti byly stejně, nakonec si obě skupiny pomáhaly angličtinou. Pokud ale bude výuka polštiny a češtiny na obou stranách hranic pokračovat, příště to už třeba bude lepší.

Spustit audio

Související