V sobotu se v Plzni uskuteční psí den. K vidění tam bude i nový sport dog puller

10. květen 2019 10:00

Hodit kroužek psovi a nechat si ho přinést. Pro někoho obyčejná hra, pro jiného disciplína, ve které můžete vyhrát třeba titul světového šampiona. 

Markéta Psohlavcová z Plzně a její fenka Enigma to loni během vůbec prvního mistrovství světa dokázaly. „Můžeme začít s tréninkem. Při běhání za kroužky se pes rozběhá. Funguje to tak, že já hodím jeden kroužek a hned jak ho Enigma přinese, hodím druhý, a tak pořád dokola,“ řekla Markéta Psohlavcová.

Na první pohled vypadá házení kroužků velmi jednoduše, ale na to, aby pes přinesl kroužky správně, je potřeba ho vycvičit. „Je to jednoduché. Základem je naučit pejska nosit kroužek ke mně.  Ona ho ale nosí, protože ví, že dokud ho nepřinese, já druhý nehodím. Máme spolu natrénováno, že kroužek nepokládá na zem, ale přebírám ho od ní přímo z tlamy. Na soutěži musí puller pouštět na vzdálenost dvaceti metrů ode mě, protože já bych měla stát ve čtverci deset krát deset metrů. Na každou stranu je další čtverec 10x10, a za tou hranicí ona musí ten puller chytit, přinést ho ke mně do čtverce, pustit ho tady a vyběhnout na druhou stranu, kde za hranicí chytí zase druhý puller,“ vysvětlila Markéta Psohlavcová.

Správná technika a rychlost

Za správné provedení jsou v soutěži samozřejmě udělovány body. „Největší počet bodů dostane pes za správně chycený puller, který se musí ještě kutálet, když ho pes chytá. Kroužek nesmí ležet na zemi. Záleží také na rychlosti. Na soutěži na to máme 90 vteřin. Za tu dobu to musí provést, co nejvícekrát správně,“ dodala Markéta Psohlavcová s tím, že aktuálně se s Enigmou připravují na světový šampionát v Maďarsku, který bude 7. a 8. září, a kde by chtěly obhájit titul světového šampiona.

Kdo by měl zájem se s dog pullerem a dalšími psími sporty blíže seznámit, může zajít zítra 11. května v Plzni do Borského parku na Psí den. Akce potrvá zhruba od 14 do 18 hodin a během programu vystoupí i několik odborníků, kteří promluví například o správné životosprávě, jak poskytnout psovi první pomoc, či jak ho bezpečně převážet v autě. Chybět nebude také soutěž o NEJ PSA, do níž se může přihlásit kdokoli z široké veřejnosti.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio