V sobotu se budou rojit čerti. Máme pro vás tipy na mikulášský víkend

4. prosinec 2015

Udělejte si výlet na Křivoklátsko, v Hamounově statku můžete ochutnat chléb, který tam upečou ve staré peci. V Praze u Petřínské rozhledny se budou zpívat koledy a v Havlíčkově Brodě mají sraz Mikulášové, čerti a andělé. Tipů na víkend pro vás máme mnohem víc. Ať se vám sobota a neděle vydaří!

Vánoce na Veselém Kopci
Udělejte si výlet do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. V sobotu tam začíná výstava Vánoce na Veselém Kopci. Ve vyzdobených roubenkách největšího muzea v přírodě v Čechách naleznete připomínku vývoje oslav Štědrého večera od poloviny 19. století do poloviny 20. století.

Zjistíte, jak málo naši předci potřebovali k tomu, aby pro ně Vánoce byly těmi největšími svátky v roce. Budete si moci prohlédnout tradiční pečivo, ozdoby, které se od konce 19. století věšely na vánoční stromeček. Dozvíte se, jaké dárky děti nalezly pod vánočním stromečkem a bez jakých pokrmů se neobešla štědrovečerní večeře.

V sobotu můžete na Veselém Kopci potkat mikulášský průvod, pro malé návštěvníky budou dokonce připraveny dárečky a koledy k tomu zazpívá folklorní soubor Baldrián z Pardubic. V neděli vás potěší koledy zazpívané skupinou La Via z Přibyslavi.

Mikulášská jízda parním vlakem
Vydejte se o víkendu s dětmi na Mikulášskou jízdu parním vlakem z pražského Smíchova. V sobotu 5. prosince odjíždí první spoj v 9.36 na Karlštejn, poslední nedělní jízda končí v 15.39 opět v Praze na Smíchově.

Masopust - skanzen Veselý kopec

Na sobotu je připravena i večerní jízda parního vlaku noční osvětlenou Prahou a také po Pražském Semmeringu obohacená ohňostrojem na nádraží Praha-Zličín.Na děti čeká pestrý program a mikulášská nadílka. Mezi pražským hlavním a smíchovským nádraží (včetně zastávky Na Knížecí) bude pendlovat Cyklohráček. Ten uskuteční také polední jízdu po Pražském Semmeringu a sobotní večerní jízdu přes Rudnou u Prahy do Prahy-Zličína, kde se sjede s parním vlakem jedoucím osvětlenou Prahou také po Pražském Semmeringu.

Vyhlídková jízda parním vlakem po oba víkendové dny bude tažena historickou parní lokomotivou řady 475.179 (Šlechtičnou z roku 1949). Odjezdy parního vlaku z Prahy-Smíchova v sobotu: 9.36, 12.15, 14.41, 17.06. Odjezdy parního vlaku z Prahy-Smíchova v neděli: 9.36, 12.15, 14.41.

Čtěte také

LeDní Letná
Na Výstavišti v pražských Holešovicích začala novocirkusová LeDní Letná. Akrobatický soubor Akoreacro uvede ve svém vytápěném šapitó celkem patnáctkrát představení Klaxon, které spojuje vrcholnou – v mnoha ohledech překvapivou a vtipnou - akrobacii s živou hudbou.

Na LeDní Letné si přijdou na své i rodiče s dětmi díky víkendovému programu s pohádkami, koledami a vánočními výtvarnými workshopy. Například hned v sobotu na ně čeká Velká Mikulášská nadílka s Rádiem Junior, kde je hlavním lákadlem zdarma koncert Kašpárka v rohlíku nebo pohádka Mikulášův kufr. Na všechny děti, které přijdou v masce Mikuláše, čerta či anděla, čeká malá odměna. LeDní Letná proběhne v rámci akce Advent na Výstavišti.

Čtěte také

Řezbářská dílna a vánoční pohádka v Praze
Vezměte děti a pojďte v sobotu do Muzea hlavního města Prahy v Praze Na Poříčí. Od 9.15 do 17 hodin tam bude řezbářská dílna plná zvířátek a výroba vánočních dekorací z pedigu. Kromě tvořivé dílny můžete vidět i divadelní představení v 15 hodin tam začne pohádka Vánoční hvězda. O Hvězdičce z vánočního stromku a jejím přání podívat se na svět z nebe.

Vánoční koncert na Petříně
V okolí Petřínské rozhledny si můžete v sobotu vyslechnout Vánoční koncert. Dětský sbor ZUŠ Příbram zazpívá od 13 hodin vánoční písně a koledy.

Adventní dílny na zámku Ctěnice
Adventní tvořivé dílničky najdete v sobotu a v neděli v zámeckém areálu Ctěnice v pražské Vinoři. Uvidíte ukázky tradičních lidových řemesel, vztahujících se právě k předvánočnímu času. Pod vedením zkušených řemeslníků se mohou návštěvnici naučit řadu řemeslných technik, vyzkoušet svou zručnost nebo si vyrobit dárek pro své blízké. V neděli v 15 hodin očekává děti andělská nadílka.

Advent na Frýdlantu
Adventní prohlídky vás v sobotu a v neděli čekají na zámku Frýdlant, výklad bude zaměřen na vánoční zvyky a tradice. Otevřeno bude do 15.00.

Vánoce na Grabštejně
Vánoce na hradu Grabštejn začínají v sobotu v 10 hodin. Součástí víkendové akce jsou netradiční prohlídky hradu i doprovodný program na nádvoří. Letošní novinkou bude Česká mše vánoční v podání sólisty opery Národního divadla Luďka Veleho za doprovodu pěveckého sboru.

Pokoj může zkrášlit například hvězda

Advent v Zákupech
Vezměte o víkendu děti na Adventní prohlídky na zámku Zákupy, zpřístupněna bude totiž i dětská trasa.

Malý advent na Šrámkově statku
Malý advent si můžete v sobotu od 10 hodin užít na Šrámkově statku v Pileticích na Královéhradecku.

Řemeslné dílny v Českých Budějovicích
V Českých Budějovicích začínají v sobotu v 10 hodin v Domě U Beránka adventní řemeslné dílny. Zúčastnit se může každý, koho zajímají staročeská řemesla, nebo si chce něco vyrobit.

Vánoční Hrádek u Nechanic a Ratibořice
Vánočně se o víkendu naladíte v Hrádku u Nechanic. Konají se tam prohlídky vánočně vyzdobeného zámku. A v Babiččině údolí si v sobotu a v neděli při akci Advent v Ratibořicích připomenete staré vánoční zvyky.

Stezka v oblacích se otevírá
V sobotu se veřejnosti se otevře Stezka v oblacích v Dolní Moravě. Stavba vysoká 55 metrů se nachází poblíž chaty Slaměnka u horní stanice lanovky Sněžník, v nadmořské výšce 1116 m. n. m.

Čtěte také

Slet Mikulášů, čertů a andělů
V Havlíčkově Brodě se v sobotu v 16 hodin chystá slet Mikulášů, čertů a andělů na náměstí. V podzemí sousední Svatovojtěšské ulice bude otevřeno peklo v podzemí.

Mikulášský program na Kladensku
Mikulášský program pořádá v sobotu od 14 hodin hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích na Kladensku. Rodiče můžou pro svého potomka přinést i vlastní balíčky, které dětem Mikuláš a čert při programu předají. Zájemci se můžou těšit i na ukázky práce kovářů nebo na sbírku 28 betlémů někdejšího horníka a současného průvodce ve skanzenu Petra Veverky.

Tradice na Hamousově statku
Upéct chleba postaru se v sobotu můžete naučit v Hamousově statku ve Zbečně na Křivoklátsku. V téhle barokní chaloupce najdete také malý jarmark s vánočními výrobky.

Vánoční festival v pražských divadlech
Pražská Divadla ABC a Rokoko i letos pořádají Vánoční festival. V sobotu si pro vás připravila čtyři divadelní představení a doprovodný program. První hru můžete shlédnout od 13 hodin. Festivalu se účastní i hosté ze zahraničí.

Divadlo Rokoko

Víno z blízka v Brně
Mikulášská degustační sobota je připravena na festivalu moravských vín Víno z blízka. V centru Brna bude rozmístěno 18 vinařů, kteří nabídnou ochutnávku svých vín doplněnou o pochutiny.

Bitva tří císařů
Na bojišti pod vrchem Santon v Tvarožné na Brněnsku si můžete v sobotu připomenout Bitvu tří císařů. Ukázka začíná ve 14 hodin ukázka a na tři tisíce kostýmovaných účastníků předvede bojovou scénu slavné bitvy. Z Brna bude jezdit posílená linka 702 do Tvarožné. Do Slavkova potom návštěvníky zavezou kyvadlové autobusy číslo 601.

Historické trhy na Karlštejně
Karlštejnský královský advent s historickým tržištěm začíná v neděli v 10 hodin na náměstí v Karlštejně.

Mikulášská besídka v Liberci
V neděli se od 14 hodin v libereckém Centru Babylon uskuteční čertovsky zábavná Mikulášská besídka. Pro děti budou připraveny Andělské dílničky, divadelní představení Čert a Káča, písničky a hry v podání skupiny Myš a Maš a Čertovská diskotéka. Každou adventní neděli navíc získají děti mladší 15 let v doprovodu dospělého vstupenky na vybrané atrakce zdarma.

Mikulášský vlak v Chotěboři
Z vlakového nádraží v Chotěboři na Havlíčkobrodsku vyjíždí v neděli ve 13 hodin Mikulášský vlak s Mikulášem, čerty a anděly.

Zámek Český Krumlov UNESCO

Adventní koncert v Novém Strašecí
Adventní koncert v neděli pořádají v Novém Strašecí na Rakovnicku. Zpěvy z Novostrašeckého kancionálu představí soubor Schola Nové Strašecí v kostele Narození Panny Marie v 16 hodin. O hodinu později začínají zpívané nešpory.

Zrekonstruovaný klášterní komplex v Českém Krumlově
V Českém Krumlově můžete navštívit nově opravený komplex klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století. Rekonstrukce trvala více než pět let. Unikátní trojklášteří se rozprostírá na ploše severního meandru Vltavy a po tamním zámku je druhým největším památkovým objektem v Českém Krumlově, který patří k nejnavštěvovanějším místům v Česku.

Návštěvníci si mohou v areálu prohlédnout výstavy věnované středověkému klášteru minoritů, umění a lidským dovednostem a výstavu o životě klarisek nebo pivovarnictví. Součástí areálu jsou i řemeslné dílny – kovářské, knihtiskařské nebo sklářské a lidé se při prohlídce dostanou i pod historickými krovy klášterů. K zajímavostem patří i venkovní mini expozice orloje či jeřábu.

Nové představení v Klicperově divadle
Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravilo na sobotu premiéru hry Lenky Lagronové Nikdy v režii Jana Friče. Poeticky laděná hra z roku 2000 představí divákům osudy tří sester, jejich společnou touhu po lásce, blízkosti i obtížné vyrovnání se s vlastním dětstvím a dědictvím rodičů.

Historické vozy v Kopřivnici
Speciálně upravený prvorepublikový kabriolet Tatra 52 nebo tříkolku s motorem z Tatry 613 můžete nově vidět v muzeu historických aut a motocyklů Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku. Vůz Tatra 52 Sport Cabrio z roku 1932 je výjimečný díky speciální úpravě, kterou si na něm nechal před válkou udělat podnikatel František Chvojka z Přelouče. Vůz vyrobený v Kopřivnici si Chvojka nechal upravit ve stylu známých karosářů Sodomky a Uhlíka. Jiné tak jsou spodní prahy nebo blatníky a také barva vozu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu