V šibenickém přístavu řeší problém s nepoctivci

23. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokračuje pátrání po českých potápěčích. U Zadaru se objevila velká plachta s nápisem Kosovo je Srbské. V šibenickém přístavu řeší problém s nepoctivci. Každý den tam na černo kotví minimálně třicet lodí.

Na Makarské riviéře se ztratili dva čeští potápěči. Jsou nezvěstní už čtyřiadvacet hodin. Poté, co se nevrátili na apartmán do Podgory , jejich manželky zavolaly policii a ta rozjela rozsáhlou pátrací akci. Kromě záchranářů se do ní zapojily také helikoptéry a lodě pobřežní hlídky. Podle informací našeho konzulátu ve Splitu je pátrání bezúspěšné. Chorvatská policie tvrdí, že situaci komplikuje to, že Češi místo ponoru neoznačili bójí. Místní potápěči spekulují, o podmořských proudech, které mohly jinak zkušenou dvojici odnést daleko od pobřeží.

Také nad Kaštelanskou riviérou létají celé odpoledne helikoptéry a navíc i hasičské letadlo. Důvodem je požár, který se rozhořel po 15. hodině na horském předělu Radinska greda. Oheň ničí trávu a keře, k obydleným místům se zatím nepřiblížil.

Na zadarském nábřeží mají úplně jiné starosti. Nedaleko centra se tam objevila velká plachta s nápisem Kosovo je Srbské. Místním se to nelíbilo a zavolali policii. Ta plachtu s prosrbským nápisem po nějaké době odstranila.

Ve Splitu a Dubrovníku jsou potíže s autobusy. Řádí tam tvrdý konkurenční boj - zatím poslední blokády autobusových nádraží se uskutečnily včera večer. Na vině je vždy jeden z dopravců, který nechce aby mu konkurovaly ostatní linky. Ve Splitu jde o spojení s letištěm, v Dubrovníku pak s hlavním přístavem.

V šibenickém přístavu řeší problém s nepoctivci. Každý den tam na černo kotví minimálně třicet lodí. Nikdo za ně neplatí. Majitelé hřeší na to, že si jich prostě nikdo nevšimne. Paradoxem je, že neplatí nejen staré - laminátové - bárky, ale i nejluxusnější katamarany. Mimochodem za ukotvení lodí se platí v metrech podle délky plavidla. Metr stojí deset kun.

Do problémů se dostal katamaran společnosti Jadrolinija. Linka Split - Bol - Jelsa málem nedojela do cíle. Na Bolu se na kapitánském můstku cosi stalo a loď narazila do pobřežního mola. Nikomu z cestujících a posádky se naštěstí nic nestalo. Zajímavé je, že tenhle katamaran měl problémy na stejném místě už na začátku prázdnin.

Kurzy měn

Za 1 Euro dostanete 7 kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 34 lip.

Ceny PHM a doprava

Ceny benzínu a nafty jsou příznivé. V síti čerpacích stanic INA stojí litr naturalu 95 - 8 kun 93 lip, za naftu zaplatíte necelých 9 kun.

Na chorvatských silnicich je živý provoz, počítejte se zácpamy a kolonami. Hlavně v letoviscích, kde se střídají turnusy a zároveň na víkend příždějí místní. Na dálnici Split - Záhřeb je u tunelu Svety Rok osmikilometrová kolona, Malou Kapelou projedete bez zdržení. Istrijský ypsilon zatím situaci zvládá, nicméně během večera počítejte i tam se zdržením. Na mýtnici před Záhřebem je kolona dlouhá šest kilometrů. U hraničních přechodu Macelj a Pasjak je mokro. Večer a v noci se budou tvořit zácpy.

Předpověď počasí na 24. 8. 2008

U moře se ohřejeme. Bude většinou slunečno a teplo. Na severním Jadranu ale mohou přijít místní přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 23, odpolední vystoupí na 25 až 30 stupňů. Vát bude proměnlivý vítr, místy bura - takže pozor při koupání, aby vás neodnesla na otevřené moře.

Varování pro jachtaře - sledujte hlášení meteorologické služby. Počasí se může oblast od oblasti měnit! Hlavně na severním Jadranu během přeháněk a bouřek. Obecně ale platí, že by měl vát silný neverin do 36 uzlů.Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, během noci až na čtyrce. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu