V Rusku vlastně nesmíme vůbec nic, říká Pánek z Člověka v tísni

Humanitární organizace Člověk v tísni se stala v Rusku nežádoucí. České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance, aby rozhodnutí vysvětlil. „Je skvělé, že renomované organizace mají podporu úřadů země, z které pochází,“ říká ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Člověk v tísni v Rusku nesmí, jak Pánek říká, s nikým spolupracovat, dávat granty, zadávat zakázky. „Vlastně nesmíme nic,“ dodává s tím, že riziko hrozí kolegům a partnerům, hnutím a organizacím v případě, že by chtěli s organizací spolupracovat.

Čtěte také

Člověk v tísni působící v Rusku skoro devět let dělá pro lidí různá školení, například jak dobře komunikovat na internetu, vybírat peníze v crowdfundingu, napsat projekt pro výběrové řízení nebo dokumentovat případy porušování lidských práv.

„Jsou to lidé, kteří dělají věci ve svobodných zemích zcela legální, v Rusku na tě tlačí, dusí je, snaží je se umlčet. A součástí toho je odstřihnout je od podpory ze zahraničí,“ nastiňuje.

Pánek také připomíná, že v Rusku existuje silná občanská společnost, je tam spousta vzdělaných, angažovaných a zodpovědných lidí, a to nejen mezi nevládními organizacemi. „Ta naše pozice byla vždy o tom, co pro vás můžeme udělat v tom, o co se ve své zemi snažíte,“ říká Pánek.

Organizace Člověk v tísni až na konci roku bude schopná říci, jak bude pokračovat – zda aktivity delegují jiné organizaci, nebo je budou pořádat mimo území Ruska.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související