V Rusku si připomínají 138. výročí narození V.I. Lenina

25. duben 2008
Zblízka

Co by se tak mohlo stát, kdyby Lenin v mauzoleu obživl? No, jistě by dal věci zase do pořádku. To řekla na Rudém náměstí našemu zpravodaji Petru Vavrouškovi jedna z účastnit oslavy sto třicátých osmých narozenin Vladimíra Iljiče Lenina. Lenin je tu pořád idolem hlavně pro nostalgiky po sovětských časech. U mauzolea se právě na jeho nedožité narozeniny byl podívat náš moskevský zpravodaj.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Moskevské Rudé náměstí je zaplněno tisícovkami důchodců s rudými prapory nad hlavami, karafiáty a portréty Lenina v ruce. Za chvíli se mu v mauzoleu pokloní. Teď je ale ještě čas na písničku. Dav začíná ševelit a otáčet se jedním směrem. Přichází totiž leader ruských komunistů, dinosaurus ruské politiky Gennadij Zjuganov. Úsměv na tváři, se všemi si podává ruku. Ptám se ho, proč je potřeba připomínat si narození Lenina. Má v tom zcela jasno.

Gennadij ZJUGANOV; leader ruských komunistů:
Jsou to narozeniny největšího člověka na planetě. Pouze lidé bez svědomí si nepřipomínají své velikány.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká mi Zjuganov a na vysvětlenou dodává.

Gennadij ZJUGANOV; leader ruských komunistů:
Nejde o žádnou nostalgii. To je jen občanská povinnost vůči minulým a budoucím generacím.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Prohlašuje ruský komunista číslo jedna a zanořuje se do objetí svých příznivců. Mně si odchytává hlouček ruských penzistek. Na téma Lenin mi chtějí říct následující. "Takových lidí, jako byl on, potřebujeme mnohem víc. Prostému člověku stačí práce, bezplatné bydlení a to vše jsme za Lenina a Stalina měli," nostalgicky vzpomíná paní Ludmila Jakovlevna. Zjišťuje, že jsem z Česka a hned proto dodává: "Vždyť my všichni jsme sovětští lidé, jak Čech, tak i Rus. Zanedlouho bude sovětský člověk v každém státě světa, protože v nás se koncentruje to nejlepší. Krása je starost o druhého," hrdě a naprosto vážně pronáší paní Ludmila, která se stále nesmířila s historickým faktem, a to rozpadem Sovětského svazu a odklonem jeho satelitů. Její kamarádka má ale našlápnuto spíše na negativní dialog, a tak rozjíždí tradiční hymnu nespokojených Rusů: "Máme velmi drahé služby ve zdravotnictví, potraviny jsou velmi nekvalitní a způsobují řadu nebezpečných nemocí. Nelíbí se nám, že jsou všude mříže a pořád nás sledují nějaké kamery na ulicích," skáče paní Irena z jednoho tématu na druhé. Byla by nejradši, kdyby Lenin v mauzoleu obživl a dal zase věci do pořádku. Těmto lidem je těžko něco vysvětlovat. Ukamenují vás svým stereotypním myšlením. Těm nemá cenu připomínat, že Leninův a Stalinův režim byl nesmírně krutý, že zlikvidoval miliony vlastních občanů. Starší dámy se mě snaží přesvědčit, že v Česku také umírají miliony lidí hladem a že se jim sní o sovětských časech, jenom se to bojí přiznat. Vzdávám se a registruji novou atrakci v davu, pionýry. Je pracovní den, poledne. Nemají být náhodou ve škole? Ptám se jejich učitele.

; učitel:
Škola je každý den a narozeniny Lenina pouze jednou za rok. Nikdo žáky nenutil, ale my je prostě vychováváme v duchu patriotismu.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká trochu nesrozumitelně pedagog. Školáci mají kolem krku šálu komunistické strany. Pokud vím, tak politika nepatří ani do ruských škol.

; učitel:
To není nijak spojené s politikou. Děti kromě učení taky sportují.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Dokonává svou vysvětlující sebevraždu učitel. Žáci ho mlčky sledují. Zajímá mě, co se tedy o Leninovi naučili. "No, byl to revolucionář, ale moc toho nevíme, chceme se dozvědět víc," přiznávají sedmáci. Sovětská propaganda je prostě v lidech doslova zažraná. Lenin je pro ně mírumilovný filozof a jeho mumie pořád leží na hlavním ruském náměstí. Uvažuje se sice o přemístění mauzolea, ale šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov autory takovéto myšlenky varuje.

Gennadij ZJUGANOV; leader ruských komunistů:
Budeme je považovat za provokatéry, zločince, kteří ponižují naše otce a dědy a celou ruskou a sovětskou historii.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Hřímá Zjuganov a odchází položit karafiáty ke svým idolům, Leninovi a Stalinovi.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio