V Rusku znovuobjevují užitečnost koz. Jak si zpravodaj Radiožurnálu poradil s rolí porotce kozích sýrů?

K dříve běžnému chovu koz se pomalu vrací farmáři nejen u nás, ale i v Rusku. Kromě oblíbených kozích sýrů se tu do módy dostává i kozí vlna, ze které se znovu učí plést svetry, ponožky, rukavice nebo plédy. Klíčovým výrobkem ale zůstávají kozí sýry. Martinovi Dorazínovi se podařilo zasednout v porotě, která hodnotila kvalitu sýrů z jihoruských farem.

Stádo zdivočelých koz terorizuje irské městečko. Pokud se nepolepší, čeká ho kastrace

koza

Obyvatelé městečka Ennis v hrabství Clare už řadu týdnu čelí stádu asi 22 divokých koz, které narušují noční klid i dopravu, skáčou po autech a vnikají na soukromé pozemky, píše The Independend.

Doktorka Světlana Ivanovna Novopašinová bere funkci předsedkyně poroty v soutěži kozích sýrů nesmírně zodpovědně. Je hlavní odbornicí na chov koz ve Výzkumném ústavu pro ovce a kozy v jihoruském Stavropolu.

Kvalitní mléko, chutný sýr

Mám výjimečnou příležitost zasednout v komisi pro hodnocení sýrů. Je nás pět porotců, já jsem spíš v roli čestného hosta. Zajímá nás, jak sýr vypadá navenek, jakou má texturu, chuť, celkový dojem a podíl inovací. To poslední pro mne bude asi nejsložitější, protože jak sýr vypadá nebo chutná snad zhodnotit dokážu, ale kolik je v něm vloženo práce a zlepšováků, opravdu nevím.

„U kozích sýrů se musíte vždy dívat na to, kde byly vyrobené a jak," říká Světlana Novopašinová

„U kozích sýrů se musíte vždy dívat na to, kde byly vyrobené a jak. Kvalita kozího mléka je rozhodující. Musíte vědět, čím se koza živila, jaký je poměr bílkovin a tuků v mléce. Nikdy neberte sýry, které pocházejí z chovů koz krmených granulemi. Takový sýr nemůže být dobrý,“ radí Světlana Novopašinová.

Bez chemie a s láskou. Tak zrají české sýry v Chorvatsku

Práce na statku nikdy nekončí

Jste-li milovníky sýrů, a to zvláště domácí výroby, nemusíte vážit cestu do Francie, Švýcarska nebo jiné sýrové velmoci. Výtečné a rozmanité sýry vyrábějí také chorvatští Češi ve svých malých, domácích sýrárnách.

Kozí amatér

Celkem ochutnávám společně s kolegou šest druhů tvrdých kozích sýrů, ostatní porotci se věnují měkkým sýrům. Své hodnocení máme zapsat do připraveného formuláře. Postupně tedy vyplňuji u každého sýra všechny kolonky a doktorka biologie Novapašinová následně zprůměruje hodnocení všech porotců.

Zjistil jsem, že jsme všichni – odborníci i já, kozí amatér – jako nejlepší vybrali stejné sýry. Pocházejí z rodinné firmy Sýrová historie manželů Orlovových a jejich dětí v Nižním Novgorodu. Jak se k tomuto řemeslu nebo spíš umění dostali, to je taky zajímavá historie, ale o tom někdy příště.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio