V Řevnicích jsou kvůli silným ročníkům školáků potřeba nové třídy. Vznikají na úřadě

31. květen 2013

Problém s nedostatkem míst v mateřských školách se přesouvá do základních škol. Jen ve středních Čechách starostové spočítali, že jim na místa pro nové školáky chybí 1,5 miliardy korun. Tyto peníze však nikdo nenabízí. Třeba v Řevnicích jižně od Prahy problém řeší kuriózně, některé děti budou chodit do školy mezi úředníky.

Ve horním patře budovy řevnického úřadu vznikají dvě učebny, kabinet a šatny. „Byla tady obřadní místnost a kdysi tady býval stavební úřad, teď tam byl archiv a skladiště,“ popisuje dosavadní využití prostor starosta Řevnic Libor Kvasnička.

Celá rekonstrukce se má vejít do dvou milionu korun, tedy pokud stavbu neprodraží výměna trámů napadených škůdcem.

Z oken je vidět na budovu druhého stupně zdejší školy. Podle starosty budou moci školáci chodit mezi budovami přes školní zahradu a přes dvůr úřadu.

„Takže to není úplně ideální, ale je to pořád lepší, než kdybychom volili řešení, že by chodili někde přes hlavní ulici nebo něco takového,“ poznamenává Kvasnička.

Dvě nové třídy by měly být hotové do začátku nového školního roku. Některým rodičům, a především ředitelce řevnické školy Štěpánce Rajchlové však takové řešení nevyhovuje.

„Je to provizorní řešení, pro naši školu velmi nevýhodné. Se mnou se nikdo z města nebavil o tom, že tam bude moci být umístěno jenom 24 žáků. To je docela kámen úrazu, protože u nás máme početnější třídy,“ řekla Rajchlová.

autor: psp
Spustit audio