V Rakousku proběhla Dlouhá noc kostelů

V Rakousku se v noci otevřelo několik stovek kostelů v rámci akce zvané Dlouhá noc kostelů. Výjimkou nebyl ani nejznámější rakouský chrám - Dóm svatého Štěpána ve Vídni.

„Připravili jsme bohatý hudební program, moderní i klasickou produkci na několik hodin, i se speciálními pasážemi pro ztišení a modlitbu. Je toho ale mnohem víc," vysvětloval svatoštěpánský farář Toni Faber. Návštěvníci mohli absolvovat meditativní prohlídku klášterní krypty nebo vylézt 350 schodů na kostelní věž či navštívit stavební huť při katedrále, která normálně není přístupná vůbec.

„Lidé se zase jednou dostanou blíž k bohu, a minimálně popřemýšlí o tom, co je vlastně v životě důležité,“ shrnula smysl kostelní noci řeholnice Agnes.

Komu už je v kostelních zdech bylo těsno, mohl vyjít ven před katedrálu, tam si postavili stan mladí věřící, a vypadá to spíš jako festival graffiti.

„Máme tu velkou stěnu z plátna a sprejové barvy, kolemjdoucí si tu můžou napsat heslo nebo nakreslit symbol, který vyjadřuje, co pro ně znamená církev,“ upřesňovala jedna ze sprejerek.

Kostelní noc v Rakousku dokonce nepokazil ani nedávný skandál se zneužíváním dětí v církvi, který citelně zasáhnul i rakouské duchovní.

„Některé kostely ten skandál během dnešní noci ve svém programu reflektují. Celkově si ale nemyslím, že to je nějaká kaňka nebo zátěž. Spíš výzva k větší zodpovědnosti a přemýšlení o tom, co dnes vlastně církev může dobrého nabídnout,“ dodal svatoštěpánský farář Toni Faber.

autoři: vob , msk
Spustit audio