V průměru 900 Kč za hodinu. V Praze seženete psychoterapeuta do týdne, jinde je to horší, říká Čechová

19. prosinec 2022

V Praze skoro bez čekání, na Karlovarsku bez šance. Tak se dá shrnout dostupnost soukromých terapeutů, na které můžete získat příspěvek od zdravotní pojišťovny. Ten nabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Zatímco ve většině krajů hlásí volno přes 60 procent terapeutů, v Jihomoravském je to jen třetina. Proč takový rozdíl? I to vysvětluje členka České asociace pro psychoterapii Dominika Čechová.

Proč právě Karlovarský kraj a Vysočina mají kritický nedostatek soukromých psychoterapeutů?

Čtěte také

Dostupnost zdravotní péče i jiných služeb je tam nižší, protože tam například nejsou univerzity. U nás je poptávka i nabídka. Soukromí psychoterapeuti zkrátka poskytují služby tam, kde mohou, kde je po nich poptávka.

Jaká je průměrná doba čekání na psychoterapeuta?

To je hodně rozdílné, protože zhruba 50 procent všech psychoterapeutů, které jako Asociace rozeznáváme, působí v Praze. To znamená, že je v Praze nejlepší poměr na hlavu a jste schopni dostat soukromou psychoterapeutickou péči zhruba do týdne, maximálně do dvou, když budete chvilku hledat. Ale v jiných krajích se samozřejmě čeká dlouho, nejen na zdravotní psychoterapeuty, ale i na soukromé, kteří tam třeba vůbec nejsou.

Kolik takové sezení u soukromého psychoterapeuta stojí? Dají se najít i takoví, u kterých příspěvek od pojišťovny pokryje většinu ceny?

Ano, regionální rozdíly jsou samozřejmě v soukromém sektoru, ale musíme říct, že ten medián je nyní kolem 900 korun za jedno sezení v délce terapeutické hodiny 45 až 60 minut.

S jakými problémy se teď lidé na psychoterapeuty nejčastěji obracejí? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související