V prostějovské knihovně se můžete přesvědčit, jak zní film pro nevidomé

15. říjen 2013

Film bývá pro diváka často hlavně vizuálním zážitkem. Prostějovská knihovna nově nabízí podobný zážitek i lidem se zrakovým postižením. Probíhá v ní totiž promítání filmů s takzvanými audio popisy.

Návštěvníci knihovny si dnes mohli poslechnout první díl legendárního seriálu Chalupáři. Součástí promítání byla i beseda s Petrem Maškem, mužem, který se na tvorbě filmů s audio popisy podílí už více než deset let. Výroby takového snímku podle něj trvá zhruba tři dny.

Petr Mašek je nevidomý, jeho úkolem je proto kontrola a úprava komentářů. Popisy se dají doplnit téměř ke každému filmu, ne všude se to ale podaří.

„Pojďme do konverzační komedie Fan Vavřincové 'Taková normální rodinka', tam neustále probíhá dialog, dá se komentovat maximálně při běhu titulků nebo velmi krátkými narážkami, protože rodinka spolu neustále komunikuje a vizuální efekty jdou do ztracena. Přes herce totiž komentovat nesmíme,“ vysvětluje Mašek.

„Na druhou stranu u zahraničního filmu, kde by i bylo co komentovat, je efektů zase neuvěřitelná spousta, že na to není čas,“ dodává.

Zvukové komentáře nevidomým pomohou pochopit vtipné nebo kuriózní situace, které může kolikrát přehlédnout i divák se zdravýma očima.

Publikum dnes v knihovně tvořili jednak lidé nevidomí, ale i lidé s různým zrakovým postižením. Všichni sledovali film se zaujetím a audio popisy si pochvalovali.

„Je to velikým přínosem, protože dříve, když nebyly audio popisky, tak člověk v podstatě z filmu moc neměl,“ potvrzuje nevidomá Pavlína Bartošková.

Pokud vás filmy se zvukovými popisky zaujaly, v prostějovské knihovně si je můžete i vypůjčit.

autoři: tet , Anna Maňourová
Spustit audio