V přístavu, kde mívala schůzky Kleopatra, mnoho turistů nepotkáte

Kdo někdy jel na dovolenou do východního Středomoří, nevyhne se jménu velké egyptské královny Kleopatry. S námi se můžete podívat do Kleopatřina přístavu, který se jmenuje Apollonia a dříve býval přístavem velkého římského města Kyrenaika, které leží v dnešní Libyi. Turistů tam moc není, takže nikdo nehraje na pláži volejbal ani divadlo, i když ke všemu takovému místo se spoustou antických památek přímo vybízí.

Názvy Apollonia a Súsa asi něco říkají jen historikům nebo zeměpiscům. Na místě řecké osady Apollonia vzniklo římské město, jehož ruiny jsou dnes součástí východolibyjského města Marsá Súsa. Apollonia byla přístavem asi dvacet kilometrů vzdálené Kyrenaiky.

Tato místa dříve kvůli schizofrennímu režimu plukovníka Kaddáfího navštívil málokdo. Teď se však celé území nachází pod kontrolou povstalců.

Do cesty se staví jazyková neznalost i stáda ovcí a koz

Staré římské vykopávky stojí na poměrné velkém pásu kolem mořského pobřeží. To je velice hlasité. Vzduch je provoněn jódem a esencemi, které obsahuje mořská voda. Po rozsáhlém areálu můžete chodit hodiny a hodiny, a přitom potkáte velice málo lidí.

Na cestu do Apollonie, tedy do dnešní Súsy, vám rozhodně doporučuji vzít si s sebou tištěný průvodce. Místní lidé příliš cizími jazyky nemluví, a na místě se tak nic nedozvíte. Zcela tu chybí i informační tabule v angličtině.

Antický amfiteátr na pobřeží moře

Měl jsem výhodu, že mě provázel profesor Almiz Márí, který buď všechno ví, nebo se dokáže zeptat a přeložit mi to. Ten mi mimo jiné připomíná, že Apollonia je spojena i se jménem známé egyptské královny Kleopatry. Ta prý do Apollonie jezdívala za svým milencem.

Po cestě spolu narážíme na známou překážku v podobě stáda ovcí a koz, které do cesty nakladly exkrementy. Je tedy třeba na chvíli zapomenout na moře a krásu egyptských sloupů a dívat se spíš pod nohy. Přede mnou stále cupitá stádo ovcí vedené kozlem. Jde o poměrně zvláštní kombinaci.

Do dáli zní nápěv moslemínovy písně

To už se však blížíme k místu, které k antickým městům patří naprosto neodmyslitelně. Tím je divadlo. Amfiteátr je díky ponoření části města pod hladinu přímo na břehu moře. Vytváří to zázračnou kulisu.

Moře před řeckým amfiteátrem vytvořilo malou písečnou pláž. Hrát se tu tak dá nejen plážový volejbal, ale i plážové divadlo.

Nad mořem zapadá slunce

Do okolních skal jsou úžasně působivě zasazeny ochozy – jako by z nich přímo vyrůstaly. Zcela přirozeně tvoří půlkruh. Jedna stěna divadla tak je tvořena skálou, druhá strana je otevřená směrem k moři.

Přímo přes moře někde v dáli před námi, přibližně 250 kilometrů daleko, leží Kréta. Za normálních okolností se na ni dá dostat lodí. Teď však normální okolnosti neplatí, a žádné lodě proto ze Súsy nevyplouvají.

V momentu, kdy slunce zapadá za obzor, rozezpívají se muezzíni k poslední večerní modlitbě. A jak už zaznamenal klasik českého humoru, do dálky zní smutný nápěv moslemínovy písně.


Zvětšit mapu: součástí dnešního libyjského města Marsá Súsa jsou i římské vykopávky

autor: mdo
Spustit audio