V pražském kostele se uskuteční společná bohoslužba křesťanů a muslimů

10. srpen 2016

V centru Prahy bude vpodvečer bohoslužba, která zavrhne nedávné teroristické útoky v Evropě. To by nebylo zase až tak neobvyklé. Na mši se ale mají společně modlit křesťané a muslimové žijící v Česku.

Nesouhlas s množícími se teroristickými útoky v Evropě chtěli dát najevo také muslimové, kteří žijí v České republice. Když ale plánovali, že se zúčastní bohoslužby v kostele svaté Ludmily na pražském náměstí Míru, u tamní farnosti narazili.

Za české muslimy komunikovala muslimka a organizátorka Romana Červenková. Ta oslovila evangelického faráře Mikuláše Vymětala, aby u farnosti u kostela svaté Ludmily zjistil, jestli by se muslimové mohli přidat k dnešní bohoslužbě. „Farníci z tohoto kostela spolupráci rezolutně odmítli s tím, že nesouhlasí, abychom se bohoslužby účastnili,“ komentuje jednání Červenková.

Kaplan u svaté Ludmily Zachariáš Tomáš Kristek věc komentovat odmítl. Serveru Echo24 ale dřív řekl, že neví, jestli by byli schopni nějakého porozumění na základě bohoslužby. Tamním farníkům by se to prý nemuselo líbit. Kristek by o tom prý musel vědět dřív, aby to řekl i lidem.

Od 18 hodin se tak dnes nakonec muslimové připojí k bohoslužbě v nedalekém kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

autoři: tch , jpr
Spustit audio