V Praze začíná výstava World Press Photo. Nalaďte si Radiožurnál a vyhrajte vstupenky

7. červen 2020

Od pondělí až do konce června bude na pražské Staroměstské radnici k vidění přehlídka nejlepších fotografií z celého světa. Praha bude po Amsterdamu teprve druhým městem, kde si fanoušci fotografie mohou prohlédnout 63. ročník výstavy World Press Photo. Letos ji navíc doplní tematická výstava Koronavirus - Život v nouzovém stavu, která dokumentuje týdny, kdy Česko zasáhla epidemie onemocnění covid-19.

Vítěze prestižní mezinárodní fotografické soutěže vyhlásila porota v polovině dubna, kdy Evropou zmítala koronavirová krize. Přes komplikace spojené s karanténními opatřeními nebudou ani letos fanoušci fotografie ochuzeni o možnost prohlédnout si vítězné snímky jednotlivých kategorií v historických prostorách Staroměstské radnice.

World Press Photo 2020

  • Kdy? 8. 6. - 28. 6. 2020
  • Kde? Staroměstská radnice, Staroměstské nám. 1, Praha 1

Součástí výstavy je i výstava českých reportážních fotografií Koronavirus - Život v nouzovém stavu.

Fotografie roku

Straight voice. Fotografii roku 2020 pořídil japonský fotograf Yasujoši Čiba při protivládních demonstracích v súdánském Chartúmu

Nezávislá odborná porota vybírala celkem z téměř 74 tisíc soutěžních snímků od více než 4 tisíc fotografů ze 125 zemí. Oceněné fotografie dokumentují neradostné podmínky uprchlíků na Blízkém východě, lidové bouře v Africe nebo v Hongkongu, leteckou tragédii v Etiopii, environmentální krizi, ale také třeba jedinečné sportovní okamžiky.

Fotografií roku se letos stal snímek Straight voice (Jasný hlas) japonského fotoreportéra Yasujoši Čiby, kterou pořídil před rokem v súdánském Chartúmu. Zachycuje mladého muže, osvíceného kvůli přerušení dodávek elektřiny jen mobilními telefony, který uprostřed davu demonstrantů recituje protestní básně.

Koronavirus v Česku

Výstavu World Press Photo 2020 doprovodí česká výstava Koronavirus – Život v nouzovém stavu. Třináct předních českých reportážních fotografů na ní představí svůj pohled na nedávné výjimečné dny a týdny, kdy se život v Česku zastavil.

Většina z nás podobnou zpravodajskou událost nezažila a já věřím, že zase dlouho nezažije. Najednou jsem stál v prázdném centru Prahy či v opuštěných stanicích metra a neměl jsem z toho dobrý pocit.
fotoreportér Martin Divíšek (EPA)

Uvidíte snímky Lukáše Bíby (Economia, a. s.), Ondřeje Demla (ČTK), Martina Divíška (EPA), Petra Davida Joska (AP), Lenky Klicperové, Dana Materny a Davida Neffa (oba Mafra, a. s.), Nguyen Phuong Thao (Reflex), Barbory Reichové (Český olympijský výbor), Michala Růžičky a Michala Sváčka (oba Mafra, a. s.), Jarmily Štukové a Romana Vondrouše (ČTK).

Vyhrajte vstupenky

Posluchači Ranního Radiožurnálu mohou od pondělí 8. do čtvrtka 11. června soutěžit o vstupenky na obě výstavy. Celkem rozdáme 80 vstupenek!

Vyhraje vždy 10 nejrychlejších posluchačů, kteří napíšou „Chci na World Press Photo“ na email vstupenky@rozhlas.cz . O výhře výherce ve stejný den informujeme odpovědí na jejich původní email a domluvíme se na předání výhry.

Kompletní pravidla najdete zde.

autor: and
Spustit audio

Související