V Praze se už dá očkovat bez registrace. „Zahráváme si. Nespoléhejte na pevné zdraví, běžte se očkovat,“ vyzývá Kubek

12. červenec 2021

Hned dvě nová očkovací centra se v pondělí otevřela v Praze. Jedno je na hlavním nádraží, druhé v obchodním centru Chodov. Novinkou je možnost vakcinace bez předchozí registrace. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka přispěje každý naočkovaný ke kolektivní imunitě. „V Česku jsme stále v počtu naočkovaných pod průměrem EU, což určitě není ideální,“ vypočítává.

„Současných 35 procent naočkovaných rozhodně nestačí pro kolektivní imunitu. U původní varianty viru se spočítalo, že vznikne v momentě, kdy bude očkováno 70 procent lidí,“ dodává s tím, že se současnou variantou delta je odhad kolektivní imunity ještě vyšší, naočkovat je potřeba zrhruba 85 až 90 procent obyvatel.

Čtěte také

„To je meta, která je nám zatím neskutečně vzdálená,“ hodnotí Kubek.

„Vidíme, co rozvolnění protiepidemických opatření udělalo – narůstající počty nakažených. Tato absolutní čísla zatím nijak alarmující nejsou, ale mezitýdenní procentní nárůsty jsou skutečně vysoké. Zatím jde naštěstí o mladší lidi, u kterých je průběh covidové infekce většinou mírnější. Ale stále máme statisíce seniorů, kteří očkovaní nejsou. A v momentě, kdy se začne nemoc šířit mezi nimi, tak začneme mít zas závažné problémy,“ myslí si. 

Viděl jsem, že na venkově se v restauracích a obchodech nedodržuje prakticky vůbec nic. To znamená, že si zase zahráváme.
Milan Kubek

Kubek rozhodně není proti nejrůznějším motivačním kampaním, loteriím a podobně. „Ale zároveň je potřeba vytvářet na neočkované tlak. Důsledně vyžadovat testy a dodržování platných opatření.“

Čtěte také

Sám byl na dovolené v Čechách, kde viděl, jak se dodržují v praxi. „Viděl jsem, že na venkově se v restauracích a obchodech nedodržuje prakticky vůbec nic. To znamená, že si zase zahráváme,“ uzavírá Milan Kubek a vyzývá: 

„Nespoléhejte na pevné zdraví, běžte se radši očkovat.“

Celý rozhovor Martiny Maškové najdete v audiu.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související