V Praze se rozezněl Zvon #9801. Připomíná památku zvonů odvezených nacisty

29. srpen 2022 09:30

Je to největší zvon, který byl v Praze umístěn za posledních 500 let. Symbolicky tak navrátí hlas tisícům zvonům, které nacisté za druhé světové války odvezli z Protektorátu Čechy a Morava za účelem výroby zbraní. Zvon už je od neděle na Smetanově nábřeží.

Poprvé ho rozezněli čtyři zvoníci ze spolku Sanctus Castulus, který celý projekt inicioval. U takzvaného čapadla bude zvon do konce září, poté se dílo na pontonu přesune na jiné místo v metropoli. V budoucnu, předběžně od roku 2024, má být trvale ve zvonici na Rohanském ostrově.

Čtěte také

Plánované finální místo umístění na Rohanském ostrově vzešlo z toho, že právě v této lokalitě byly zvony z různých koutů Česka seskupovány a poté loděmi převáženy do Německa.

Zvon měří 187 centimetrů, váží 9801 kilogramů a jeho plášť zdobí fragmenty zvonů roztavených za války ve prospěch nacistického zbrojního průmyslu. Vyrobili ho mistři v nejstarším rakouském zvonařství Grassmayr v Innsbrucku a do Prahy dorazil minulý týden lodí.

Jeden z jeho autorů Petr Grassmayr na odhalení řekl, že zvon připomíná potřebu bojovat za mír, který je to nejdůležitější, co máme. V té souvislosti připomenul i nesmyslnost války na Ukrajině. „Usilujme o mír,“ vyzval.

U odhalení památečního Zvonu #9801 byl i reportér Jiří Štefl, poslechněte si podrobnosti.

autor: Jiří Štefl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související