V Portugalsku zemřel legendární fotbalista Eusebio

5. leden 2014

Ve věku jedenasedmdesáti let zemřel legendární portugalský fotbalista Eusébio. V roce 1965 získal Zlatý míč, o rok později dovedl Portugalsko k bronzovým medailím na MS v Anglii. Příčinou úmrtí byla srdeční zástava.

Eusebio da Silva Ferreira se narodil 25. ledna 1942 v Mosambiku. Fotbalista přezdívaný Černá perla z Mosambiku, Černý panter nebo Evropský Pelé spojil největší část kariéry s Benfikou Lisabon, kde působil patnáct let. V jejím dresu odehrál v nejvyšší portugalské soutěži 301 zápas a vstřelil úctyhodných 317 gólů.

Jedenáctkrát se radoval ze zisku mistrovského titulu a pětkrát vyhrál portugalský pohár.

Největšího úspěchu na klubové úrovni dosáhl v roce 1962, když s Benfikou vyhrál Pohár mistrů. Ve finálovém utkání proti Realu Madrid vstřelil dva góly a přispěl k výhře 5:3.

V roce 1965 se stal v anketě Zlatý míč nejlepším fotbalistou Evropy. Dvakrát se radoval z ocenění pro nejlepšího střelce působícího v nejvyšších evropských ligách. Zlatou kopačku převzal za sezony 1967/68 a 1972/73.

Největšího úspěchu s národním týmem pak dosáhl na mistrovství světa v Anglii v roce 1966, kdy dovedl Portugalsko k zisku bronzových medailí. Navíc se stal s devíti góly nejlepším střelcem turnaje.

Celkem v reprezentačním dresu nastřílel 41 gólů ve čtyřiašedesáti zápasech. Lepšími střelci jsou pouze Pauleta a Cristiano Ronaldo, oba vstřelili 47 gólů.

„Jeden z nejlepších zápasů, který jsem kdy viděl, byl Real Madrid – Benfica Lisabon. Eusebio dával tři góly a Benfika vyhrála 4:3. Prohrávali přitom už 3:1, s tím velikým Realem Madrid, kde hráli hráči jako Di Stéfano nebo Puskás,“ vzpomínal na fotbalové umění Eusebia Josef Masopust.

A Eusebio pak nechyběl na oslavě osmdesátých narozenin Josefa Masopusta. „Je pro mě velkým potěšením být na oslavě narozenin mého velkého přítele. Když jsem se dozvěděl, že bude slavit narozeniny, rozhodl jsem se osobně přijet a obejmout ho. Jsem šťastný, že jsem tady a přeji Josefu Masopustovi ještě hodně a hodně let života,“ říkal před necelými dvěma lety Eusebio.

Spustit audio