V Polsku vyšla deska cover verzí písní Jarka Nohavici

Písničkář Jaromír Nohavica není populární jen v Česku, ale také u sousedů v Polsku. Tam letos vyšlo dvojalbum Świat wedlug Nohavicy, tedy Svět podle Nohavici. Písně českého autora nahráli a nazpívali polští hudebníci. Deska se dobře prodává a už se stala zlatou. Ve Varšavě tento úspěch oslavili polští muzikanti koncertem. Přijel i jejich guru Jaromír Nohavica.

Zvuková zkouška začíná. Jako první jde na scénu Tadeusz Woźniak. "Nohavica má specifický vztah se světem a svérázným způsobem ho popisuje. A to je základ jeho úspěchu v Polsku. Poláky svou hudbou a texty doslova dostal, stal se u nás hvězdou," říká mi pan Woźniak. "Díky polské desce se konečně Poláci dozvěděli, o čem přesně Nohavica zpívá," dodává Aleksandra Muracká.

A když si své písně v polštině poslechl Jaromír Nohavica... "Cítím tu naši společnou jiskru, cítím společné dějiny, podobné osudy. Cítím velmi blízký jazyk, který vychází ze stejných kořenů, ze stejné melodie. Nejsou to tedy kvůli tomu pro mě cizí písničky. Jsou to písně, které cítím stále jako svoje," přiznává Nohavica.

Bylo pro něj těžké polským kolegům do zpracování písní nemluvit? "Mám vyzkoušeno, a to jsem zopakoval i při tomto projektu, že se vyplatí lidem důvěřovat, nechat jim volnou ruku. Vůbec jim do toho nemluvit. A když se ptají, tak jim říct: 'Já vím, že to uděláte podle svého nejlepšího svědomí.' Ono to vychází," prozrazuje Nohavica.

Dalším polským písničkářem na desce Svět podle Nohavici je Stefan Brzozowski. A jaký je podle něj ten Nohavicův svět? "Myslím, že takový jako samotný Jarek. Je srdečný člověk, který trefně popisuje naše i svoje nedostatky. Svět, jaký vykresluje, je především velmi vlídný i přes všechny naše chyby a omyly," říká mi Brzozowski, který sáhl po písni Kometa.

"Chtěl jsem lidem připomenout, že náš život je velmi krátký a jeho pomíjivost by se měla stát součástí našeho myšlení. O tom je píseň Kometa, proto jsem si ji vybral," vysvětluje Brzozowski.

Jaromír Nohavica koncertuje v Polsku už patnáct let. Úspěch desky Swiat wedlug Nohavicy je důkazem oblíbenosti českého písničkáře mezi Poláky. S klidem by mohl říct: Mí Poláci mi rozumějí.

"Protože žiji tam, kde žiji, v našem česko-polsko-slovenském bermudském trojúhelníku, v ostravském tyglíku, jsou moje kořeny i hodně polské. Díky svému životu v této krajině to mám naposlouchané. Teď se ukázalo, že moje písničky cítí Poláci jako sobě blízké," vysvětluje Nohavica.

"Pro mě je Jarek prima člověkem. Má dobré písničky, které ráda zpívám na svých koncertech, ale také u táboráku, a už jsem tím nakazila spoustu svých kamarádů," říká mi nejmladší člen z polské rodiny Nohavicových přátel Aleksandra Muracká.

To její otec celý projekt vymyslel. I díky němu je deska Šwiat wedlug Nohavici zlatá. Objeví se její pokračování? "Mám pocit, že už máme tolik materiálu, že by bylo fajn, kdyby z toho něco vzniklo. Tuto desku jsme dělali dva roky a ukazuje se, že to mělo smysl," říká Muracká a Jaromír Nohavica dodává: "Neskromně, přiznám se. Kterému z českých písničkářů, skladatelů, zpěváků vychází v zahraničí deska cover verzí jeho písní a ta deska se navíc stává zlatou?"

autor: pev
Spustit audio