V podzemí Dolu Karviná zemřel při závalu horník

28. březen 2014

Při závalu v podzemí Dolu Karviná zemřel dvaačtyřicetiletý horník. Neštěstí se stalo asi kilometr pod zemí. Zavaleného muže vyprošťovali báňští záchranáři.

Událost prověřuje komise odborníků, řekl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt:


Důl Karviná vznikl v roce 2008 sloučením Dolu ČSA a Dolu Lazy. Rozloha důlního pole je 32 km2, největší absolutní hloubku má jáma Doubrava III v lokalitě ČSA – 1176 m. Na začátku ledna 2013 se zásoby uhlí odhadovaly na necelých 85 milionů tun.
Zdroj: OKD

„Přibližně 1000 metrů pod zemí došlo na čelbě k částečnému závalu asi osmi metrů důlního díla v místě, kde se nacházel jeden zaměstnanec. Neprodleně byl povolán důlně lékařský výjezd, nicméně lékař konstatoval u postiženého zranění neslučitelná se životem.“

Dvaačtyřicetiletý muž není letošním prvním zaměstnancem OKD, který zahynul.

V polovině února byl v areálu úpravny uhlí závodu Důl ČSM nalezen mrtvý šedesátiletý zaměstnanec. Ležel pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů, co bylo příčinou neštěstí, se ale vyšetřuje.

Loni zahynuli dva lidé. V dubnu v podzemí Dolu ČSM zemřeli dva báňští záchranáři, kteří se zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

Horníci v dolech OKD
autoři: mkp , Petra Štrymplová | zdroj: ČTK
Spustit audio