V Plzni začala olympiáda dětí a mládeže. Na zahájení nechyběly hvězdy českého sportu

15. červen 2015

Hry sedmé letní olympiády dětí a mládeže, které hostí Plzeňský kraj, oficiálně začaly. V plzeňské Home Monitoring Aréně (v plzeňské hokejové hale) se sešlo 2300 sportovců ze 14 krajů České republiky na slavnostním úvodním ceremoniálu. Nechyběli ani olympijští vítězové Eva Samková, Kateřina Emmons či Martin Straka a objevil se i maskot her - mimozemšťan Oly.

Slavnostní zahájení odstartovala mimozemská bytost Oly, fialový maskot her, který hned v úvodní velké scéně přistál se svou vesmírnou lodí a na ploše se objevil se zapálenou pochodní. „Je roztomilý,“ říká Eliška Pechmannová, reprezentantka Plzeňského kraje ve sportovním aerobiku.

Na ploše Home Monitoring arény se objevili při slavnostním defilé zástupci všech 14 krajů. Mezi vlajkonoši byla řada úspěšných olympioniků, střelec Martin Tenk, veslař Ondřej Synek nebo biatlonista Ondřej Moravec. Plzeňský kraj vedl triatlonista Jan Řehula.

„Pro mě to bylo něco nového zažít tu atmosféru. Myslím, že to bylo udělané ve velice pěkném stylu. Moc se mi to líbilo,“ řekl.

Obrovský aplaus pak sklidila snowboardistka Eva Samková, olympijská vítězka ze Soči přivedla výpravu Královéhradeckého kraje.

„Nevím, jestli jsem je motivovala, ale v to doufám. Těm osmi jsem řekla, že jim držím palce a že doufám, že se jim to povede. Ale byl tam hrozný hluk, tak nevím, jestli mi rozuměli,“ přiznala Eva Samková.

Přidala také radu, jak si sportovní svátek v Plzni nejlépe užít. „Ať se samozřejmě snaží, ale hlavně ať si to užijí. Když si to budou užívat a budou se snažit, nebudou z toho dělat žádnou tragédii, tak to přijde víceméně samo. Já jsem to také nikdy neprožívala. Hlavně ať si užívají tu náladu, že nemusí být ve škole,“ dodala se smíchem.

V Plzni byla zahájena 7. letní olympiáda dětí a mládeže

Akce, které se zúčastní dva 2300 mladých sportovců ze všech 14 krajů České republiky, byla oficiálně odstartována. V následujících čtyřech dnech změří mladí sportovci své síly v 18 sportovních odvětvích a dvou doplňkových disciplínách, rozdá se 150 sad medailí.

Olympiáda dětí a mládeže je projekt Českého olympijského výboru, který ji pořádá ve spolupráci s kraji ČR.

V Plzni byla zahájena 7. letní olympiáda dětí a mládeže
autor: vja
Spustit audio