V Plzni se staví další část východního okruhu

15. březen 2019 14:53

Kolem Boleveckého rybníku v Plzni povede další část východního okruhu Plzně. Silnice bude součástí mezinárodního tahu E49 a uleví přetížené Karlovarské třídě i frekventované silnici u Boleveckého rybníka.

Silnice Plaská-Na Roudné bude součástí mezinárodního tahu E49 Vídeň – České Budějovice – Plzeň – Karlovy Vary – Magdeburg. Vyjde na téměř 600 milionů korun.

Nejprve musí stavebníci vykácet stromy a zeleň v okolí silnice. To musí být hotovo do konce března kvůli vegetačnímu klidu. Stavba začne na křižovatce ulic Studentská a Plaská, nedaleko 18. základní školy, pak povede kolem železniční trati a okolo Boleveckého rybníka. Na už hotovou část východního okruhu se napojí u nádraží Bílá hora, kde vznikne velký kruhový objezd. Stavbaři upraví i autobusové zastávky, stezky pro pěší a cyklisty.

Vzhledem k tomu, že tato část Plzně byla v závěru druhé světové války zasažena masivním bombardováním, které mělo směřovat na tehdejší Škodovy závody, museli celý úsek zkontrolovat pyrotechnici. Naštěstí ale nic nenašli. Skončil také archeologický průzkum. Co ještě stavbaře čeká, je odtěžení skalního masivu.

Po nové silnici první řidiči projedou za dva roky

Zprovoznění nové silnice je naplánováno na květen 2021. Komunikace I/20 bude čtyřproudá, ale jen necelý kilometr a půl. V místech pod Mikulkou dojde k zúžení na dva pruhy. Unikátní bude i obří kruhový objezd, který protne 45 metrů dlouhý most na trati Plzeň- Žatec. Středový pilíř mostu bude uprostřed nového kruhového objezdu.

Ředitelství silnic a dálnic dále zpracovává dokumentaci pro územní rozhodnutí na navazující úseky silnice I/20 Jasmínová – Jateční a Jateční – Na Roudné. I v tomto případě by se mělo jednat o čtyřproudové komunikace.

autoři: Jan Markup , jik

Související