V Plzni se dnes lidé rozloučí s padlým vojákem Patrikem Štěpánkem

Pohřbem s vojenskými poctami se dnes rodina a veřejnost rozloučí v Plzni s Patrikem Štěpánkem, který se společně s dalšími dvěma českými vojáky stal obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu.

Smutečního obřadu se zúčastní náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar. Pohřební mše začne ve 13 hodin v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni na Slovanech.

Při teroristickém útoku v Afghánistánu zemřeli kromě Štěpánka také Kamil Beneš a Martin Marcin. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při pěší hlídce nedaleko Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Patrik Štěpánek z Mokroušů na Plzeňsku se jako čtyřiadvacetiletý stal nejmladší obětí atentátníka.

Poslední rozloučení s dalšími dvěma padlými vojáky, Martinem Marcinem se uskutečnilo v úterý v Chomutově. Kamil Beneš byl pohřben ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

autor: Lukáš Milota | zdroj: ČTK
Spustit audio