V Plzeňské zoo se probudili všichni čtyři medvědi

14. březen 2019 15:15

Miky, Eliška, Honzík a Pišta už jsou vzhůru. Medvědi v plzeňské zoologické zahradě dnes oficiálně ukončili svůj zimní spánek.

Po třech měsících nicnedělání a přísného půstu si začali užívat svůj vylepšený výběh a také něco k snědku. Medvědi spali od 4. prosince.

„První den dostali k snídani to, co si najdou ve výběhu - zpravidla větve, jehličí, trávu a potom je postupně rozkrmujeme a dostávají pytlík piškotů na medvěda a den. Pak jim dáváme mrkev, jablka a postupně přidáváme pečivo, sladké až po dvou týdnech," uvedl ošetřovatel medvědů Tomáš Košatka. Z masa dostávají jen ryby. Podle Košatky za zimu zhubnou až o třetinu, což se pozná podle plandavé kůže na břiše.

Medvědí parta se skládá z nejstaršího Pišty, který přijel do zoo jako několikaměsíční mládě z Hluboké nad Vltavou a letos v lednu mu bylo 38 let. Je nejstarším hnědým medvědem v České republice. Dále jsou to 16 letí sourozenci Honza s Eliškou, jenž mnozí návštěvníci znají ze slavných pohádek Václava Chaloupka a skupinu doplňuje Miky narozený v roce 1993.

Medvědi můžou řádit ve vylepšeném výběhu

Letos to bude 21 let, co zahrada otevřela hektarový lesní výběh s osmi do země zahloubenými medvědími doupaty. Podle Tomáše Košatky je výběh jedním z nejlepších v České republice, jde téměř o přirozený biotop. Výhodou jsou duby, protože medvědi požírají na zimu olejnatá semena, třeba oříšky, bukvice i žaludy. „Letos v zimě jsme výběh vydláždili velkými kameny, protože medvěd je vlastně takový přerostlý krtek a rád hrabe. Má tendenci si dělat nory, nejraději do svahů," uvedl ošetřovatel.

Nový výběh si budou plzeňští medvědi užívat zhruba do Mikuláše, kdy se znovu uloží k zimnímu spánku.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: ČTK