V plzeňské věznici v Plzni Borech vznikne výrobních hala pro pracující vězně

21. prosinec 2018 08:00

Nová hala bude stát těsně vedle vězeňského areálu na nevyužívaném pozemku. Je to první případ spolupráce soukromého subjektu a státu v Česku, kdy se na státním pozemku staví firemní objekt.

„Projekt se připravoval tři roky. Soukromá firma MEA postaví halu na své náklady, stát jí bude pozemek po 30 let k výrobním účelům při zaměstnávání vězňů pronajímat, poté firma halu bezplatně převede na stát,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Výstavba haly začne pravděpodobně v roce 2020.

Podle ředitele plzeňské věznice Petra Vlka už nyní pracuje pro MEA ve čtyřech halách v areálu věznice 200 vězňů. Až se postaví nová hala, přesune tam MEA své provozy z vězeňských hal.

„Tím se uvolní prostory ve věznici k dalšímu pronájmu a dalšímu zaměstnávání. Nárůst může být na hale zpočátku o sto lidí pro MEA a další stovka odsouzených by mohlo získat následně práci v uvolněných halách,“ uvedl Vlk.

Přísná bezpečnostní opatření musí být i mimo věznici

Nová hala pro dalších 300 odsouzených vyroste mimo areál věznice. „Vysuneme ji za ohradní zeď. S věznicí bude spojená koridorem, odsouzení tam budou za bezpečnostních opatření naváděni jako do dalšího objektu vězeňské služby,“ řekl Petr Vlk. Hala bude zabezpečena podle standardů věznice se všemi prvky, jako jsou detektory kovů, rentgen a podobně.

Pro MEA je Plzeň jedno z hlavních výrobních center. Kromě vězňů, zaměstnává firma ještě dalších 300 zaměstnanců v průmyslové zóně Borská pole. „Nová hala u věznice pro nás představuje investici devět milionů eur, hala bude mít celkovou plochu 7000 metrů čtverečných a hlavní druh produktu je výroba mřížových roštů,“ uvedl Torsten Wende z vedení firmy.

Možnost přivýdělku je výhodou

Devětatřicetiletý vězeň Tomáš je rád, že práci ve věznici našel. Pro firmu MEA pracuje na tři směny. Začínal jako svářeč, teď obsluhuje automatický lis. „Určitě je to výhoda. Pro každého rozumně smýšlejícího člověka ve výkonu trestu je práce formou odměny, jednak časově je člověk vytížený a vydělá si nějaké peníze a primárně splatí nějaké dluhy,“ řekl.

Podle mluvčího věznice Aleše Bláhy dostanou vězni za práci u MEA pracovní odměnu, která u nekvalifikovaných profesí představuje 5500 korun, při vyšších kvalifikacích až dvojnásobek. K tomu se přičítají příplatky za směnný provoz a za práci ve svátek.

V borské věznici v Plzni je ve výkonu trestu a ve vazbě kolem 1380 lidí. Pro MEA pracuje 200 lidí, 140 vězňů pracuje pro provoz věznice, dalších asi 120 osob s mírnějším režimem zaměstnávají tři subjekty mimo areál věznice. Práci má asi polovina zaměstnatelných vězňů.

autoři: jnm , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio