V plzeňské městské zbrojnici je teď cítit benzín. Jako každý rok tu ošetřují exponáty

7. březen 2019 08:58

Do plzeňské městské zbrojnice se v těchto dnech nedostanete. Jako každý rok tu totiž ošetřují téměř všechny exponáty - přilbice, halapartny, muškety, houfnice nebo děla.

Unikátní sbírka čítá přibližně 700 kusů. Jejich odborné ošetření trvá několik týdnů. „Nejprve vysavačem odstraním prach a poté nanesu nový konzervační vosk. Jen střelných zbraní je tu 390 kusů. Ošetřit se musí i exponáty ve vitrínách. Během dne se tu mění teplota, svítí sem slunce, a tím se dělá vlhkost ve vzduchu. Vystavené předměty je potřeba chránit,“ popsal konzervátor Stanislav Smolík.

Kovové a dřevěné části exponátů se ošetřují speciálním konzervačním voskem rozpuštěným v technickém benzínu. Benzín se odpaří a zůstane jen povrch konzervačního vosku. Postup ošetření některých předmětů je poměrně jednoduchý, potvrdil Stanislav Smolík: „Třeba přilbice se ošetřují snadno, avšak je jich velké množství. Máme tu 137 přileb různých typů. Například tu jsou jezdecké přilby z konce 16. století.“

Konzervace vyžaduje precizní práci a velkou dávku trpělivosti

Složitější konzervace nastává u různých součástí zbroje. „Například rukávy, které jsou přeskládávány a pohyblivé části. Tady se musí jemnějším štětečkem, neboť je potřeba se dostat do všech záhybů, kam by se člověk jinak nedostal. Překonzervovat se musí samozřejmě i děla. Máme tu třeba malé dělo ze 17. století s plzeňskými znaky a krásnou lafetou,“ vysvětlil Stanislav Smolík.

V Plzeňské zbrojnici nejsou jen zbraně, ale také vojenská pokladnice ze 17. století, což je masivní truhla. „Ano i ta bude překonzervována nejen na povrchu, ale bude se konzervovat i uzamykací mechanismus,“ dodal konzervátor Stanislav Smolík.

Plzeňská zbrojnice by se měla veřejnosti znovu otevřít od soboty 16. března. „Otevřená bude od úterý do neděle od 10 do 18 hodin,“ doplnila mluvčí Západočeského muzea v Plzni Romana Němečková.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio