V pátek o půlnoci začíná povinné sčítání lidí, domů a bytů. Kdy a jak můžete vyplnit online formulář?

Sčítání je pro každého z nás ze zákona povinné a Český statistický úřad ho dělá jednou za deset let. Letos má být kvůli koronaviru hlavně online. Lidé mohou využít elektronický formulář, který Český statistický úřad zveřejní na webu scitani.cz. Na co se statistici budou ptát?

Zeptají se třeba na to jak, s kým a kde bydlíme nebo jestli a jak dojíždíme do práce. Část otázek je dobrovolná – třeba ty na víru nebo národnost – na některé naopak odpovídat vůbec nebudeme, protože jsou dostupné v centrálním registru a stát už je má,“ popisuje redaktor domácí redakce Českého rozhlasu Jan Nevola.

Pandemie je dočasná záležitost

Kvůli pandemii teď lidé mění své návyky a pracují například z domova místo každodenního dojíždění za prací. Předseda statistického úřadu Marek Rojíček pro tento případ doporučuje, aby lidé do formuláře vyplnili spíše to, co dělají v době, kdy žádná omezení pohybu nebo ekonomiky neplatí.

„Třeba u studentů je to dočasná záležitost. To znamená, že mají nějakou školu, adresu a pravidelně tam dojíždějí. Berme tohle jako krátkodobé omezení,“ vysvětluje.

Do 9. dubna můžeme přes internet vyplnit formulář i pro své blízké. Později, od 17. dubna ale statistici umožní sečtení i lidem, kteří chtějí použít klasický způsob, tedy papírovou formou. Sčítání končí 11. května a výsledky by měl mít statistický úřad na přelomu letošního a příštího roku.

Sčítací formulář obsahuje o polovinu méně údajů než při minulém sčítání v roce 2011. Zjišťujeme výhradně informace, které nejsou dostupné z databází státu, a nejsou tedy zjistitelné jiným způsobem. Budete vyplňovat údaje o domě či bytě, kde bydlíte, a o všech osobách, jež tam společně žijí.

Ve sčítání se ptáme, zda bydlíte ve vlastním nebo pronajatém, na plochu bytu v metrech čtverečních, počet místností, vybavenost plynem a vodou a způsob vytápění. Ve formuláři dále zjišťujeme i první bydliště po narození a místo obvyklého pobytu rok před sčítáním, informace o nejvyšším ukončeném vzdělání, zaměstnání a místě pracoviště nebo školy.

Otázky týkající se národnosti a náboženské víry jsou dobrovolné. Neptáme se na majetkové poměry ani na zdravotní stav.

Zdroj: scitani.cz

autoři: Jan Nevola , Jan Pokorný , vla
Spustit audio

Související