V pařížské kavárně můžete potkat i Belmonda. Co nenajdeme v průvodci Francií Jan Šmída?

25. květen 2016

Posloucháte Zápisník zahraničních zpravodajů? Tak určitě poznáte hlas zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Jana Šmída, který pro tentokrát zavítal do studia Radiožurnálu. Společně s ním a s jeho průvodcem Francií jsme se rozběhli nejenom Paříží, ale třeba i Lyonem nebo Marseillí.

Po teroristických atentátech je v Paříži mnohem více policistů, školy jsou chráněné, lidé jsou více obezřetní. „Otázkou ale je, zda to neprožíváme mnohem více než oni. Nemám pocit, že by život v Paříži byl poznamenán,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Lidé ve Francii s dětmi mluví přímo o atentátech, nezhasínají televizi, vysvětlují jim, co se děje, v tomto duchu jsou Francouzi otevření. „Ale že by existovala nějaká trvalá obava z terorismu, to vůbec ne,“ podotýká s tím, že například fotbalové Euro 2016 bude dobře zabezpečené, a tak podle něj nebude hrozit nějaké velké nebezpečí.

Za celou dobu jeho pobytu ve Francii navštívil řadu zajímavých míst, které ukazuje v průvodci Francií. Kniha může dobře posloužit nejenom fanouškům, kteří pojedou na nadcházející ME ve Francii, ale je určená třeba pro gurmány.

Čtěte také

Nejhezčí částí v Paříži je podle něj například Saint-Germain-des-Prés, kde se udržuje duch staré Francie. Právě tam také můžete potkat Jeana Paula Belmonda, třeba v některé z jeho oblíbených kaváren.

Další zajímavá kniha Jana Šmída nese název Ennio Morricone a jeho filmový svět, ve které píše o přátelství známého filmového skladatele s režisérem Sergio Leonem. „Je to přátelství na život a na smrt,“ přibližuje.

Jan Šmíd také napsal knihu Ennio Morricone a jeho filmový svět

A protože je milovníkem filmů, tak navštívil například nádraží z filmu Tenkrát na Západě nebo haciendu, ve kterém se příběh odehrával. „V těchto místech jsem v jiném světě, vybavuji si, jak to ve filmu bylo,“ říká. A věděli jste, že byla natočena varianta filmu Profesionál, ve kterém Belmondo na konci neumírá?

Chcete vědět více? Tak přijďte na besedu s Janem Šmídem o Francii a o bezpečnosti Eura 2016, která se koná 25. května v 19.30 hodin v budově Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio