V Paříži se dražila mapa z Verneova Tajuplného ostrova. Za dva a půl milionu

Místo, kde dožíval kapitán Nemo, nazval Jules Verne Lincolnův ostrov. Mapa tohoto ostrova, kterou spisovatel vlastnoručně nakreslil a také podepsal, se v Paříži dražila za částku odpovídající dvěma a půl milionům korun. V aukční síni byly ovšem k vidění i jiné poklady.

V sále číslo 7 pařížské aukční síně se rozprodává pozůstalost sběratele Erica Weissenberga. Do aukce se z ní dostalo více jak sto šedesát položek, většinou knih, plakátů, kreseb ale i fotografií spojených s dílem Julese Verna.

Čtěte také

Kniha nad zlato

Hned u vchodu do sálu mne zaujal asi sedmdesátiletý muž, který z něj zrovna vycházel a v ruce nesl knížku Děti kapitána Granta. Dali jsme se do hovoru a ukázalo se, že je velkým milovníkem Julese Verna a také sběratelem.

Z této kolekce má 58 knih a chybí mu už jen čtyři, aby ji zkompletoval. Tuto knihu hledal deset let. „Zaplatil jsem za ni čtyři tisíce eur, ale vůbec jsem se nerozpakoval. Vzácné knihy jsou zkrátka drahé,“ dodává.

Historický plakát k divadlní adaptaci Verneovy Cesty kolem světa za 80 dní

Vzápětí pronásleduji pro změnu muže, který ze sálu vybíhá s velkým globusem. Vydražil ho za dva tisíce eur. Pospíchá, ale stačí mi říci, že Jules Verne je jeho mládí a že jeho nejoblíbenější knihou je Cesta kolem světa za osmdesát dní.

Mapa jako poklad

V sále se mezitím všechno připravuje k dražbě nejzajímavější položky – mapy z knížky Tajuplný ostrov, kterou vlastnoručně namaloval sám autor Jules Verne. Licitátor oznamuje vyvolávací cenu 70 tisíc eur a hned ji zvyšuje na 95 tisíc eur. Sál však zůstává zticha. Nakonec si mapu neodnesl nikdo, vydražena nebyla.

Po skončení aukce se ptám Michela, asi šedesátiletého sběratele z Paříže, jestli o mapě neuvažoval. Ujišťuje mě, že ano, protože nejde o obyčejnou mapu, ale o známku vysoké představivosti autora. Michel však zklamaně říká, že celková částka by i s poplatky byla 120 tisíc eur a tolik peněz nemá.

Čtěte také

Napadlo mě, že Jules Verne mohl cenu mapy ještě zvýšit tím, kdyby na ní někde místo základny kapitána Nema vyznačil poklad. Pak jsem si ale uvědomil, že to už jsme zase v jiném příběhu.

autor: jšm
Spustit audio