V oblasti Žiarské doliny v Západních Tatrách zemřel český turista

19. říjen 2013
Zprávy

V Západních Tatrách zemřel osmapadesátiletý český turista, zřejmě na vyčerpání. Záchrannou akci zahájila horská služba včera večer po upozornění chataře ze Žiarské chaty, že se skupina českých turistů nevrátila z vysokohorské túry.

Zhruba po hodině záchranáři našli dva turisty ze čtyřčlenné skupiny a pokračovali v hledání zbylých dvou. Později našli dalšího turistu, který je zavedl na místo, kde nechal posledního člena skupiny. Ten už byl mrtvý.

Podle záchranáře Dušana Trizny ze slovenské horské služby čeští turisté podcenili počasí. Když vyráželi na túru, v podhůří pršelo. Déšť se ve vysokých polohách proměnil ve sněžení.

„Foukal silný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 22 metrů za sekundu, což je rychlost vichřice. Turisté byli špatně vystrojeni i oblečeni,“ říká Trizna, podle kterého turisté přecenili také svoji kondici, která neodpovídala náročnosti túry.

Turisté by se měli podle záchranáře před túrou informovat o aktuálních podmínkách na horách i o předpovědi na následující den.


Žiarska dolina
autoři: pir , mach
Spustit audio