V Obecním domě se začal natáčet koprodukční film o umělcích v Terezíně

31. srpen 2021

Ve Smetanově síni pražského Obecního domu v Praze vznikají první scény snímku Terezín. Houslistku, která se dostane do koncetračního tábora, hraje herečka Dominika Morávková. Scény vznikají i za pomoci dronu. Jak se hraje v cizím jazyce?

„Martina je houslistka, která miluje hudbu, a se svým přítelem se dostane do koncentračního tábora v Terezíně. Myslím, že moje postava symbolizuje lásku k hudbě,“ přibližuje pro Radiožurnál.

Hudba bude hrát ve filmu hlavní roli. Nebudou tak chybět například melodie z opery Brundibár skladatele Hanse Krásy, kterého si zahraje Jan Révai. Výběr herců byl velmi náročný, a to i proto, že musí ovládat angličtinu. Snímek se totiž natáčí právě v tomto jazyce.

„Hraní v anglickém jazyce se zvládá velmi obtížně. Jakmile herec musí hrát v jazyce, který není jeho přirozeným jazykem nebo jím běžně nemluví, tak hrozí ztráta herectví. Jako herec se totiž soustředíte v tu chvíli na to, abyste zvládl tu jazykovou bariéru, a už nemáte prostor věnovat se tolik samotnému herectví,“ podotýká producent Viktor Krištof.

Film Terezín je debutem italského režiséra Gabriela Guidiho. A i přes to, že se na filmovém place mluví mnoha jazyky, tak se natáčení herečka Morávková nebojí - naopak: „Velmi se těším a těším se i na poznání nových lidí všech kultur.“

A filmaři doufají, že se jim v následujících 30 dnech podaří natočit všechny scény. Přesunou se ještě do pražské Invalidovny a také do Terezína. První diváci by snímek mohli vidět ve druhé polovině příštího roku.

autor: Jiří Štefl | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio