V Nové Pace chyběl bazén, místní voliči si jej přáli - a tak ho mají

7. červen 2016

Pokud jste si někdy chtěli v Podkrkonoší zaplavat, moc možností jste neměli - alespoň v zimě, kdy není možné využít venkovní koupaliště. To se ale změní! V sobotu 26. prosince totiž projdou první návštěvníci turniketem zbrusu nového krytého bazénu v devítitisícové Nové Pace. Impuls pro investici za desítky miliónů korun byl přitom jednoduchý.

"Protože v rámci ankety mezi obyvateli se ta akce umístila na nejvyšší pozici, tak jsme k tomu přistoupili z vlastních zdrojů. Prostě jsme si našetřili a ten bazén z vlastního postavili," říká starosta Nové Paky Josef Cogan z hnutí Sportovci pro Novou Paku.

Čtěte také

Město, které je jediným investorem a na výstavbu bazénu ušetřilo, navíc přikoupilo i další pozemky a chce nabídnout i možnost kvalitnějšího plavání venku.

To všechno za sumu mezi 90 a 95 milióny korun.

Radnice jde navíc ještě dál - nejenže každému obyvateli Nové Paky věnuje vstupenku zdarma, aby si mohl objekt, postavený za městské peníze, vyzkoušet, ale hodlá dál provoz dotovat. A to další nemalou sumou.

"Město ve své ekonomické analýze nepočítá, že by na bazénu vydělávalo. Tak jako přispíváme na činnost zimnímu stadionu, letnímu stadionu nebo muzeu a knihovně, tak prostě předpokládáme, že budeme přispívat i na bazén. Ta ztráta se odhaduje na zhruba 3,7 milonu korun ročně," říká Josef Cogan.

Nový bazén v Mladé Boleslavi


Vedoucí bazénu Jiří Petr očekává velký zájem veřejnosti.

A to nejen proto, že v Nové Pace dlouho bazén chyběl, ale také kvůli nastaveným cenám permanentek.

Na tu roční má držitel právo přijít dvakrát denně na dvě a půl hodiny.

A pokud by téhle možnosti opravdu využil, dostane se na až neuvěřitelná čísla - na necelé dvě koruny za vstup, říká Jiří Petr: "Ono to je jako dálniční známka. Na víc jak rok. Na rok a měsíc. Takže to je opravdu luxusní. Je to velký dar města svým občanům."

nohy

A o permanentky byl zájem hned když se začaly prodávat. Otevření bazénu je ale plánováno na sobotu 26. prosince.

Pořídil si ji i Ladislav Fejfar: "To jsem si koupil sobě. A plánuji, že další ještě koupím také mamce."

Vzhledem k tomu, že bazén v Nové Pace opravdu chyběl a zájem bude nejspíš velký, se nabízí otázka, jestli čtyři dráhy pětadvacetimetrového bazénu budou 155 lidem - což je kapacita šaten - stačit.

Teoreticky totiž může připadat i 39 lidí na jednu pětadvacetimetrovou dráhu.

autor: lcz
Spustit audio