V noci hrozí silný mráz, někde až minus 13 stupňů

6. leden 2019 12:32

Celé Česko pokryl sníh, který v nejvyšších nadmořských výškách tvoří vrstvu silnou přes 150 centimetrů. Na východě území hrozí v noci na pondělí a ráno silné mrazy, rtuť může klesnout až na minus 13 stupňů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Mrazy se objeví v části Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Výstraha před mrazy platí od půlnoci do pondělních 9.00 pro okresy Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Vsetín. „V noci na pondělí 7. ledna poklesnou noční teploty na Moravě a ve Slezsku na minus čtyři až minus osm stupňů Celsia, na východě při malé oblačnosti místy na minus devět až minus 13 stupňů Celsia,“ oznámili meteorologové.

V celém Česku je sníh, v nižších polohách je to většinou jen poprašek nebo vrstva do 5 centimetrů, jak řekl meteorolog Štefan Handžák.

„Na Českomoravské vrchovině a ve Slezsku je pět až 15 centimetrů,“ řekl Handžák. Na horách je podle něj  od 30 do 60 centimetrů sněhu. „Na některých místech je až 100 cm a v nejvyšších polohách našich hor je sněhová pokrývka nad 150 cm,“ uvedl dále meteorolog. 

V souvislosti s noční výstrahou hrozí podle meteorologů prochladnutí i omrznutí nechráněných částí těla. Lidé by proto neměli zapomenout na dostatečně teplé oblečení v několika vrstvách i teplou obuv, rukavice a čepice. Zvláště malé děti a starší nebo nemocní lidé by také za mrazů neměli dlouho pobývat venku.

autor: kkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související