V Německu odhalili krádež přístupových údajů k 18 milionům e-mailů

4. duben 2014

Neznámí pachatelé ukradli hesla k 18 milionům e-mailových účtů na německých i mezinárodních serverech. Německým uživatelům ale zřejmě patří jen část odcizených dat. Většina adres má mezinárodní koncovku a nedá se určit, odkud jejich vlastníci pocházejí.

Informaci dnes s odvoláním na Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) přinesl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Pachatelé podle BSI zřejmě zneužívají ukradené údaje k rozesílání nevyžádané reklamy. Pokud mají uživatelé e-mailový účet propojený s nějakým platebním systémem a nechrání se dalším heslem, mohou prý být použita také k neoprávněným nákupům přes internet.

Úřad upozornil, že informace o krádeži přístupových údajů je aktuální. Asi tři miliony postižených e-mailových adres mají koncovku .de, BSI tedy předpokládá, že patří německým uživatelům. Většina zbývajících adres má však mezinárodní koncovku .com.

Letos je to už druhý podobný případ, který německá prokuratura řeší. „Jedná se o stejné vyšetřování, ve kterém se už podařilo odhalit 16 milionů emailů, ke kterým získali přístup hackeři. Teď máme aktualizovaná data a jedná se o další emaily a hesla,“ řekl serveru FAZ Lutz Gaebel ze státního zastupitelství ve Verdenu.

První případ odhalil jeho úřad v lednu. Zhruba polovina citlivých dat tehdy patřila Němcům, ale napadeny byly i účty českých uživatelů.

Zloděj se může vydávat za majitele účtu

Výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip upozornil, že kromě jiného se může zloděj s pomocí hesla vydávat za majitele účtu. To může mít nepříjemné důsledky.

„Zrovna dneska se na nás obrátila jedna poškozená s tím, že se jí někdo vloupal do e-mailové schránky, vymazal všechny maily a všechna data, která v ní měla, rozesílal na všechny její kontakty zprávu: Jsem v Anglii, jsem v nouzi, potřebovala bych nějaké peníze, pošli je, prosím, na tuhle adresu. No a někteří z těch jejích přátel chtěli pomoci a už jí začali odpovídat,“ přiblížil.

Jako obrana může sloužit třeba změna hesla, podle Ondřeje Filipa je však třeba jít ještě dál.

„Obvyklý způsob bývá, že jsou napadené nějaké buď sdílené, nebo soukromé počítače, to znamená nějaké viry ta hesla sbírají a potom je posílají dál. Je potřeba zastavit tenhle zdroj, je třeba vyčistit ty napadené počítače a podobně,“ řekl.

Jako prevenci běžným uživatelům doporučuje mít poslední verzi operačního systému, mít různá hesla, neklikat na podezřelé odkazy a nevstupovat na podezřelé stránky.

autoři: onh , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio