V Němčovicích mají pohádkovou zastávku

3. červen 2019 11:35

Chcete počkat v pařezové chaloupce společně s Křemílkem a Vochomůrkou na autobus?  Na západě Čech máte jedinečnou šanci v Němčovicích na Rokycansku.

Autor Křemílka a Vochomůrky, výtvarník Zdeněk Smetana, by měl radost. V Němčovicích na Rokycansku se totiž rozhodli postavit podle jeho kreseb autobusovou zastávku jako pařezovou chaloupku. Po několika měsících je konečně hotová. Nechybí křivý komín, mech a kapradí a pochopitelně ani dva neposední skřítci. 

Důvod pro vytvoření pohádkové zastávky byl ale prozaický – rychlost aut, projíždějících kolem obce.  „Auta tady jezdí rychle, zvlášť po té rekonstrukci, kdy je tady nová silnice. Nám se tady podařilo udělat zálivy a ostrůvek na bezpečné přecházení, také jsme chtěli udělat padesátku, ale policie nám to nepovolila. Tak jsme došli k závěru, že musíme udělat něco, aby lidé sundali nohu z plynu,“ popsal starosta Karel Ferschmann.

Podoba chaloupky je opravdu věrná a podíleli se na ní lidé z obce. „Základ je udělaný z ytongu, pak je tam perlinka, dále jsme vytvářeli betonovou fasádu v podobě kůry, já jsem měl na starosti sehnat takovou barvu, aby to vypadalo přirozeně,“ vyprávěl starosta. Dokonce i šály mají Křemílek s Vochomůrkou přesně podle pohádkové předlohy. „Hledala jsem podle starších obrázků a pan starosta mi pak dodal míry,“ popsala paní Marta, která je upletla. Pokud se pohádkové zastávce podaří zpomalit neukázněné řidiče, mohla by uspět i v soutěži Stavba roku, kam ji Němčovičtí chtějí přihlásit.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Související