V některých domovech pro seniory v Libereckém kraji chystají opatření proti další vlně covidu-19

22. červenec 2022 08:30

V posledních týdnech a dnech stoupá opět počet lidí nakažených nejnovější variantou koronaviru. Některé domovy pro seniory a sociální zařízení už proto chystají různá opatření, aby se šíření nemoci zabránilo. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Sociální zařízení, ať už jde o domovy pro seniory, nebo alzheimer centra, dbají na to, aby se nemoc covid-19 nešířila. Někde například testují klienty po návratu z návštěvy u jejich rodin, nebo po hospitalizaci. V řadě zařízení také testují zaměstnance po návratu z dovolené.

Plošné nošení roušek nebo respirátorů ale nikde nařízené není. To by měli dodržovat pouze lidé, u kterých se objeví symptomy onemocnění a čekají na výsledek testu. Pro návštěvy v domovech pro seniory platí zatím jen doporučení, která některé domovy už zveřejnily na svých webových nebo facebookových stránkách.

Jaká to jsou například v domově pro seniory v Českém Dubu, řekl Českému rozhlasu jeho ředitel Radim Pochop: „Pokud se vrací z dovolené, aby zvážili možnost návštěvu odložit alespoň 5 dní po návratu z dovolené. Zároveň na ně apelujeme, aby v případě, že cítí jakékoliv zdravotní problémy, aby návštěvu odložili, nebo aby si vzali respirátor.“

Očkování 4. dávkou vakcíny proti covidu-19 v domovech pro seniory

Ve většině zařízení, a to jak krajských, tak i soukromých, které Český rozhlas oslovil, s očkováním druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru počítají. Zatím zjišťují zájem, aby lékaři, se kterými spolupracují, mohli objednat potřebné množství vakcín. U některých klientů musí napřed také získat souhlas rodiny.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související