V neděli začne platit zimní čas. V noci si lidé pospí o hodinu déle

29. říjen 2016

V noci na neděli se Česko vrátí k původnímu středoevropskému času. Lidé si ve tři hodiny ráno posunou hodinovou ručičku o šedesát minut zpátky. Změna na zimní čas se dotkne i dopravy, například vlaky zastaví na hodinu na všech spojích.

Každý den už pětadvacet let obléká zástěru. Petr Plzák pracuje jako pekař v centru Prahy. Na noční směny si prý zvykl, s podzimním přesunem času se prý ale vyrovnává hůř. V práci totiž stráví o hodinu déle.

"Hodina navíc samozřejmě vadí. Je to náročné fyzicky. Něco jiného je výroba u linky ve velkopekárnách," říká Plzák pro Český rozhlas.

Střídání času platí od 70. let a to kvůli šetření energií při svícení a topení. Podle Jiřího Gavora, ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií, jsou úspory v současné době zanedbatelné. "Úspory energie související se změnou času se stávají stále méně významnými," říká.

Jen o minutu déle

Jeho slova potvrzuje i analytik České spořitelny Michal Skořepa. Podle něj je roční úspora elektřiny díky posunu času jen zhruba třicet milionů korun.

"Pokud bychom si to měli představit pro každého z nás, co si my jako Česká republika vyděláme tím, že posouváme dvakrát ročně čas, tak totéž bychom si vydělali, pokud by každý z nás jednou za rok zůstal v práci o minutu déle," říká pro Český rozhlas Skořepa.

Čtěte také

Letní čas platí v celé Evropě s výjimkou Islandu, Běloruska nebo některých norských ostrovů. Od střídání času naposledy upustilo Turecko. V Česku ale k takovému kroku nedojde, a to ještě minimálně pět let. V polovině letošního října to potvrdila vláda. S hodinovým posunem tak musí dvakrát ročně počítat všichni.

Vlaky na hodinu zastaví

Přechod na zimní čas se dotkne také dopravy. Například na železnici se na hodinu zastaví všechny vlaky. V opačném případě by totiž po změně času byly na trase o hodinu dříve.

"Konkrétně to je jedenáct nočních dálkových vlaků, které vyčkají v určitých stanicích uprostřed noci. Změna času ovlivní také jízdu dalších tří vlaků, které začínají nebo končí v České republice. Ale v okamžiku přechodu na středoevropský čas se nacházejí za hranicemi," uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

autoři: zus , lng
Spustit audio