V Nechanicích obnovili po víc než 35 letech fotbalový tým. A vyrůstá tam i nový sportovní areál

6. srpen 2019 09:56

Zatímco fotbalisté Hradce Králové hrají druhou nejvyšší soutěž a zatím marně čekají na začátek stavby nového stadiónu, v nedalekých Nechanicích postupují opačně. Ve městě vyrůstá nový sportovní areál za 30 miliónů korun - a když už tam bude, tak to místní vzali z gruntu a po více než 35 letech obnovili i fotbalový tým.

Čtěte také

Nějaká - třeba i ta nejnižší - fotbalová soutěž se hraje skoro na každé vesnici. A tak bylo s podivem, že více než dvoutisícové Nechanice na Královéhradecku svůj fotbalový tým desítky let neměly. Od letošní sezóny se to mění - fotbalová asociace přijala v květnu přihlášku FK Nechanice. Sportovní výsledky budou aspoň pro začátek spíš na druhé koleji...

„Lidé by se měli někde scházet, potkávat, poznávat se. Vzhledem i k rozšíření Nechanic jako takových bytovou výstavbou, tak ideální je to na veřejných sportovních akcích," popisuje místopředseda klubu FK Nechanice Pavel Pokorný jeden z důvodů vzniku nového klubu. A ten další? Nový sportovní areál za zhruba 30 miliónů korun, který v Nechanicích vyrůstá.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

Na ploše rozestavěného hřiště stojíme se starostou Nechanic Jiřím Pecharem z Volby pro budoucnost, který je zároveň i předsedou nového fotbalového týmu.
„Nacházíme se v areálu bývalého fotbalového hřiště. Bude zda travnaté fotbalové hřiště o rozměru 100 krát 70 metrů, malé hřiště s umělým povrchem 40 krát 21 metrů. A budou tady dvě parkoviště pro zhruba 15 vozidel."

Čtěte také

A k tomu ještě nejpozději v příštím roce dětské hřiště, dětský koutek a workoutové hřiště včetně prvků pro seniory. Hřiště původní, na kterém se fotbal přestal hrát před víc než pětatřiceti lety, už nevyhovovalo.

„Jednak mělo téměř 2,5 metru výškový rozdíl. Kabiny byly zdemolovány někdy v roce 1986, takže hřiště bylo víceméně využíváno pouze pro tělesnou výchovu, ale bez jakéhokoliv zázemí. A bylo zde pálení čarodějnic a podobné akce, ovšem fotbal se tady nehrál přes 35 let," vysvětluje Jiří Pechar.

Hřiště nevyhovovalo, skončila stará generace funkcionářů, hráči odcházeli do nedalekých Kunčic, Probluzi nebo Kobylic a bylo po fotbalu. Zhruba po dvou letech skončily i mládežnické kategorie a areál pustl.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

Teď by měli hráči mířit opačným směrem, doufá Jiří Pechar.
„V současné době máme v systému FAČRu zaregistrováno asi 15 hráčů, ale probíhají ještě nějaká jednání. Někteří hráči přešli z Kunčic, někteří, doufám, přejdou z Kobylic, budeme s nimi mít oficiální jednání. A oživili jsme hráče, kteří chodili hrát například malou kopanou nebo jen tak pro srandu, ale registrované soutěže několik let nehráli."

V Nechanicích se už těší na první mistrovský zápas

Tým bude hrát v červených dresech - to jsou jednak barvy města a taky jde prý o to, aby se neurazili ani příznivci Sparty a Slavie v řadách hráčů. Ostatně, jakékoli náznaky sporů se dají u piva nebo klobásy vyřešit.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

A místopředseda klubu Pavel Pokorný věří, že lidé budou chodit nejen na fotbal, ale i na dobrou svačinku.
„Lidé by si měli dát určitě něco dobrého. Nepředpokládáme, že budou chodit jen starší pánové, ale samozřejmě i dámy, rodiče s malými dětmi. Na nich roste potom členská základna. Takže předpokládáme, že občerstvení tady na hřišti bude fungovat."

První mistrovský zápas čeká Nechanice 10. srpna, zatím v azylu na hřišti v Kunčicích.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související