V Národním filmovém muzeu v centru Prahy si můžete sami vyzkoušet, jak se dělá film

13. březen 2019
Česko – země neznámá

Objevit, jak funguje film a seznámit se s jeho historií, samozřejmě zábavnou formou, můžete v Národním filmovém muzeu v centru Prahy. NaFilM sídlí v budově zvané Mozarteum ve Františkánské zahradě a je to první muzeum filmu v České republice. Navíc muzeum mladé, funguje totiž teprve od ledna letošního roku.

V expozici najdete nejen nejstarší promítací přístroje jako je laterna magika, ale také klasickou 35mm promítačku na kliku, díky které je možné si postaru promítnout film z pásu. Expozici doplňují přes dvě hodiny projekcí českých a zahraničních filmů. Součástí muzea je i ruchové studio, kde můžete po vzoru mistrů ruchařů z Barrandova vytvořit vlastní zvukovou nahrávku. Nebo laboratoř Jana Evangelisty Purkyně pro experimentování se zrakem. V poslední místnosti si pak můžete zkusit vytvořit animovaný film, který si z muzea odnesete domů na památku.

Muzejní instalace propojují historii se současnými technologiemi, takže si na své přijdou všechny generace. Najdete tu virtuální realitu nebo holografickou projekci, které seznamují s praktikami prvních filmových projekcí z počátku 20. století. Originální exponáty, které nikde jinde nenajdete, vyrábějí tvůrci přímo pro účely muzea. Je možné si je všechny vyzkoušet a díky nim se tak o filmu učit z vlastní zkušenosti. Zkrátka vás v Mozarteu čekají dvě patra tajemství (nejen) české kinematografie.

Projekt NaFilM vzešel z nadšení studentů filmové historie Adély Mrázové, Terezie Křížkovské a Jakuba Jiřiště. „Českému filmu je už víc jak sto let, má svou osobitost i světový význam a my jsme si řekli, že by si zasloužil mít své muzeum,” říká Adéla Mrázová. Za vznik muzea se postavila i řada českých filmařů, kteří měli možnost jeho vývoj sledovat. Mezi nimi scénárista Zdeněk Svěrák, režiséři Jiří Menzel a Jan Hřebejk nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková.

Projekt podpořila také veřejnost – filmové muzeum NaFilM vzniklo i díky veřejné sbírce, ve které se heslo “Národ sobě” změnilo na “Národ na film”. Díky lidem z celé České republiky a jejich finanční podpoře bylo možné postupně budovat muzejní expozici a otevřít ji ve vhodných prostorách.

Muzeum dlouhodobě podporuje Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy i Univerzita Karlova, na jejíž Filozofické fakultě tvůrci studují. A která projekt NaFilM v roce 2018 ocenila prestižní cenou za mimořádný přínos. Než se muzeu NaFilM podařilo najít stabilní zázemí v historickém domě Mozarteum architekta Jana Kotěry, putovalo po Praze s dočasnými výstavami.

Avandgardní vlak funguje jako projektor

Do muzea NaFilM lze vstoupit z Františkánské zahrady. Setkáte se v něm s milými mladými lidmi, kteří se vám budou ochotně věnovat a zodpoví každý dotaz. Otevřeno je od úterý do neděle od 13 do 19 hodin. V dopoledních hodinách chodí do muzea školní výpravy.

Spustit audio