V muzeu básníka Sovy vás překvapí starý motocykl

12. říjen 2013
Po Česku

Zajímá vás historie, česká literatura, výtvarné umění a motokros? Máme pro vás tip na výlet. Vydejte se do muzea v Pacově. Odhalíte tam osud básníka Antonína Sovy a také počátky motocyklového sportu u nás.

Pacovské muzeum už dva roky sídlí na místním zámku, který důstojně ční nad náměstím a je po dlouholetých opravách opět chloubou města. „Prošel dlouhým architektonickým vývojem původně středověkého hradu,“ vysvětluje ředitel muzea Vlastimil Simota.

„Další zásadní etapou byla přestavba v klášter, aby se zas proměnil ve vrchnostenské sídlo, které dlouhodobě využívala Československá armáda,“ pokračuje ve vyprávění. Vojáci opustili historický objekt v roce 1992, kdy jej převzalo město.

Čtěte také

Tehdy se místní rozhodli zámek využít pro potřeby občanů. Povedlo se jim získat dotace hned z několika programů a dnes v části budovy sídlí městský úřad a část využívá právě muzeum.

Pacovské muzeum sídlí v místním zámku

Jel se tu první motocyklový šampionát

„Stojíme v úvodní expozici, která mapuje historii Pacova a regionu. Vítá nás portrét zakladatele muzea profesora Pakosty. Vidíme tu krásnou gotickou skříň, což je unikátní památka. Jsou tu i pozdně gotické kachle s reliéfními náměty,“ ukazuje Vlastimil Simota.

Procházíme kolem pravěkých kamenných nástrojů, barokních plastik, historického skla a cechovních památek. A přicházíme k ne příliš častému exponátu muzeí – ke starému motocyklu značky Premier.

Není tu náhodou. Právě na Pacovském okruhu, tedy na silnicích v okolí města, se roku 1906 jely první mezinárodní motocyklové závody o Gordon-Bennettův pohár motorových dvoukolek, de facto první motocyklové mistrovství světa.

Jako byste byli u Sovy doma

„Zvítězil tehdy jezdec, který reprezentoval Rakousko – Čech Eduard Nikodém. Takže vítězství v podstatě patřilo českým barvám,“ domnívá se Vlastimil Simota.

Dílo Jana Autengrubera

V pacovském muzeu připomínají i zdejší význačné rodáky – divadelníka Jiřího Frejku, malíře Jana Autengrubera a hlavně básníka Antonína Sovu, jehož jméno má muzeum ve svém názvu. „Je tu i část autentické výbavy Sovova pražského bytu, tedy mistrův stůl, na kterém psal, křeslo, část jeho knihovny,“ nastiňuje náš průvodce.

Až si vše dopodrobna prohlédnete, navštivte ještě bývalý klášterní kostel svatého Václava. Jistě vás potěší už jen samotný pobyt v nádherném barokním prostoru.


Zvětšit polohu pacovského muzea

Spustit audio