V moštárnách letos na fronty nenarazíte. I do jejich provozu se promítla nižší úroda jablek

26. září 2019 10:47

Na slabší úrodu jablek ve srovnání s loňským rokem si stěžují nejen ovocnáři a zahrádkáři, do karet nehraje ani moštárnám. Zájem o zpracování ovoce je výrazně menší než vloni, pokles je až sedmdesátiprocentní. A tak se letos nedá nejspíš počítat s tím, že by si některá z moštáren sezónu neplánovaně prodloužila.

Čtěte také

A tak zatímco například v moštárně v hradecké Topolové ulici v silném roce přijímají ovoce tři dny v týdnu, letos úplně zrušili pondělní odpoledne a celé úterý. Nejsou jablka a tedy ani zájemci, říká vedoucí Marie Mádlíková:
„Sezóna je letos slabší, kolem jedné tuny za týden. V loňském roce to bylo tak, že jsme třeba v neděli už posílali zákazníky domů, protože už jsme měli nabrané čtyři tuny a víc za týden nezmoštujeme."

Výrazně menší zájem ve srovnání s loňským rokem hlásí i další moštárny se sezónním provozem, ale i ty, které fungují celoročně.

Jako například Pěstitelské centrum v Dubenci u Dvora Králové nad Labem. I tam to podle Moniky Novotné po prázdninách vypadá se zájmem zahrádkářů všelijak.
„Určitě je málo jablek. Zakázek bylo v září opravdu málo, teď na říjen se to začíná maličko plnit."

Moštárna Mezice, jablka

Moštárny, především ty malé, při svazech zahrádkářů nefungují primárně kvůli zisku a výdělku. I tak je pro ně ale letošní sezóna nepříjemná po ekonomické stránce.

Třeba v hradecké Topolové ulici se případné vydělané peníze obvykle investují do oprav a údržby stařičké linky, kterou moštárna pořídila už na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Čtěte také

Letos to na žádné velké investice nebude, tuší Marie Mádlíková.
„Vypadá to, že zaplatíme mzdy a energie a zisk letos nebude vůbec žádný. Doufáme, že nebude žádná ztráta. Vypadá to, že bychom mohli být na nule."

Sezóna nebude po ekonomické stránce taková jako loni ani v Dubenci. Červená čísla v účetnictví úplně Monika Novotná nevylučuje:
„Je to možné, ale já doufám, že říjen, listopad a prosinec ještě dotáhneme. Teď se nám začínají lidé hlásit a mají to po tunách. Takže věřím, že nám ekonomická ztráta nebude hrozit."

Jasno mají především menší moštárny v tom, že sezónu letos prodlužovat nebudou. A skončí v původně avizovaných termínech, tedy většinou v průběhu října.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související