V Moskvě vykolejilo metro. Na 20 cestujících zemřelo, zraněno je přes sto lidí

15. červenec 2014

Na 20 lidí zemřelo při vykolejení moskevského metra a asi 160 lidí se při nehodě zranilo. Oznámil to zástupce ruského ministra pro mimořádné události Alexandr Gavrilov. Vlak vykolejil v ranní špičce mezi zastávkami Park Pobědy a Slavjanský Bulvár na Arbatsko-pokrovské lince. Ruské úřady v zemi vyhlásily na středu den smutku.

Ve vagonech soupravy zůstalo po incidentu zaklíněno přes 20 cestujících.

Podle Gavrilova záchranáři z vykolejeného vlaku zatím vyzvedli těla 7 lidí. Jedním z mrtvých je strojvedoucí havarovaného stroje. Dalších 12 obětí nehody zůstává pod zemí.

Vlak zastavil 200 metrů od stanice Slavjanský Bulvár, takže řada těch, kteří na tom byli zdravotně dobře, se dostala z tunelu na povrch pěšky po kolejích.

Dva těžce zraněné převezly helikoptéry do nemocnice. Přes sto cestujících muselo být hospitalizováno, z toho polovina je ve vážném stavu.

Podle zástupce ředitele moskevských záchranných služeb Alekseje Chripuna už jsou všichni zranění lidé rozvezeni do nemocnic, kde se o ně vedle lékařů starají i psychologové.

Na internetu jsou také seznamy, v jakých zařízeních jsou kteří lidé hospitalizováni a s jakými zraněními, takže příbuzní si je můžou snadno najít. Nejčastější zranění jsou zlomeniny žeber a pohmožděniny, ale i vážnější komplikace. Chripun tak nemohl vyloučit, že počet mrtvých ještě vzroste.

„Musíme teď vyšetřit, co přesně se v metru stalo, a přijmout patřičná opatření. Cestujícím vyplatíme kompenzace,“ řekl starosta Moskvy Sergej Sobjanin, který osobně místo neštěstí navštívil.

Český velvyslanec v Ruské federaci Vladimír Remek v České televizi řekl, že Češi by mezi zraněnými nebo mrtvými být neměli.

Lidé při brždění 'letěli' přes celý vagon

Příčinu nehody úřady vyšetřují. O teroristický útok podle prvních zjištění nešlo. Vykolejení vlaku nejspíš způsobil výpadek proudu. Ten totiž spustil falešný požární poplach, který zastavil soupravu, a při prudkém brždění vykolejily tři vagony. Svědčí o tom i výpovědi cestujících, kteří prý "letěli" přes celý vagon z jednoho konce na druhý.

Kvůli prudkému brždění se také mohly utrhnout konstrukce vagonu z podvozků a vagony se potom postupně začaly příčit a narážet do stěn tunelu metra. Původní zprávy o tom, že se z tunelu metra valil dým, se nepotvrdily.

Moskevská doprava by bez metra zkolabovala

Nehoda se stala v ranní špičce, kdy metro využívají miliony lidí. Podle fotek, které cestující umístili na Twitter, byly perony stanic plné. Jen ze zmiňovaných stanic Park Pobědy a Slavjanský Bulvár bylo evakuováno přes 200 lidí. U nehody zasahovalo 40 sanitek a osm vrtulníků.

Ruská televize Rossija 24 informuje také o tom, že z havárie chtěli těžit místní taxikáři, kteří začali lidi rozvážet na nejbližší zastávky autobusů a metra za astronomické sumy. Našlo se ale údajně i mnoho lidí, kteří zastavovali a svezli lidi zadarmo, kam potřebovali.

Pro Moskvu je metro kvůli katastrofálním dopravním zácpám klíčové. Současná délka jeho celkem 12 tras je 325 kilometrů, cestující mají k dispozici téměř 200 stanic a ve špičkách je systém schopný přepravit až 10 milionů lidí. Je to páté nejvýkonnější metro na světě. Žebříčku vévodí asijská města.

autoři: sit , ldo , mkk , sib , vid
Spustit audio