V moři u Splitu pracuje první chorvatská výzkumná sonda

16. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

V moři u Splitu začala pracovat výzkumná sonda. Splitsko-dalmatinská letecká záchranná služba rozšířila "letecký park". Nový průvodce představuje turistům venkovské usedlosti.

První chorvatská výzkumná sonda pracuje v Kaštelanském zálivu u Splitu. Výzkumné zařízení, které bude dva roky monitorovat moře, je vysoké 6 metrů a na hladinu ho dopravila helikoptéra. Projekt má pomoci zlepšit ochranu Jadranu. Do roka by měli vědci stejnou sondu zprovoznit v moři na jihu Chorvatska. Náklady na ni budu 6 milionů kun.

Rychlá záchranná služba ve Splitsko-dalmatinském kraji má novou helikoptéru. Síť míst pro přistávání helikoptér v tomto kraji je jedna z nejlepších v Dalmácii. Heliportů je celkem 22, z toho 14 je na ostrovech. Nejvíce, celkem čtyři, na Brači. Na Hvaru jsou tři. Na ostatních ostrovech po jednom. Letecká záchranná služba je výjimečná kvůli bezpečnosti turistů. Lékaři ošetřují poranění při sportovních aktivitách, ale také případy mrtvice, infarkty a další zdravotní problémy. Zasahují také u dopravních nehod.

Helikoptéry záchranné služby mají základu v Divulje u Trogiru. Pacienty převážejí do splitské nemocnice. Na Divulje je 24 hodin denně alespoň jedna helikoptéra. V případě potřeby může pomoci letadlo ze Zagrebu. Letecká záchranná služba Splitsko-dalmatinského kraje má průměrně 300 zásahů ročně, z toho polovinu ve dvou letních prázdninových měsících.

Zagor a okolní ostrovy představuje nový turistický průvodce. Ve čtyřech světových jazycích informuje o nabídce pěti desítek venkovských usedlostí, které nabízejí jízdu na koni, lov, jízdu na kole nebo na vodě. Z turistů se na dovolené také mohou stát zahrádkáři nebo vinaři. Turistické centrály informují, že v Chorvatsku roste zájem turistů o ubytování v domech s bazénem. Průvodce venkovské turistiky rozšiřují místní turistická a informační centra.

V rámci festivalu Splitské léto můžete ještě v neděli 17. července navštívit v Diokleciánově paláci ve Splitu divadelní představení Antigona, královna thébská. Začátek je v 21 hodin.

Kurzy zahraniční měny:
Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 61 lipa. Euro směníte za 7 kun a 21 lipa.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude v neděli 17. 7. převážně slunečno. Během dne se na obloze mohou objevit mráčky. Vítr bude vát slabý od západu nebo jihozápadu. Noční teploty 20 až 24 stupňů, nejvyšší denní 27 až 33 stupňů Celsia. Teplota moře je u Splitu 24 stupňů, u Bolu na Brači a u Hvaru 23 stupňů. U Šibeniku 18 stupňů Celsia.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu