V Moravském krasu aktuálně hnízdí chráněný sokol stěhovavý, ohrožují ho ale neukáznění turisté

Ochránci přírody v Moravském krasu aktuálně řeší problém s návštěvníky, kteří ruší hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých. Do vyhrazené oblasti sice nevstoupili, nad Býčí skálu ale chtěli vyslat dron. Ten může způsobit stejné problémy, jako hluční turisté.

Na území národních parků jsou drony zakázané úplně. V případě chráněných krajinných oblastí není zákaz tak striktní, ale je třeba ještě rozlišovat, v jaké zóně ochrany se návštěvník nachází. V Moravském krasu to upravuje nová vyhláška, která je platná od 1. dubna.

Detailněji to přibližuje zástupce vedoucího správy oblasti Antonín Tůma. „Na území první a druhé zóny, to jsou území všech rezervací a přírodních památek, tam je možno dron používat výhradně se souhlasem, který ale příliš udělovat nehodláme. Udělit takovýto souhlas je spíše za účelem monitoringu, výzkumného sledování, ale nikoliv soukromé zábavy.“

Punkevní jeskyně v Moravském krasu

Na území třetí a čtvrté zóny, to jsou pole a zastavěná území, toto povolení lidé mít nemusí. Podle Tůmy je ale ideální drony v CHKO nepoužívat vůbec.

Hrozba pro zvířata

Drony jsou nebezpečné zejména pro ptáky, kteří se mohou polekat. Hrozí, že samice hnízdo opustí, vejce vychladnou a mláďata se nevylíhnou. To může být problém právě třeba u sokolů stěhovaných, kteří jsou kriticky ohrožení. Může se taky stát, že pták bude dron považovat za hrozbu, napadne ho a zraní se. Rušit ale samozřejmě může i různé savce. Co se týče sankcí za tato porušení, tak neukázněný turista může dostat pokutu až 10 tisíc korun.

V Moravském krasu loni létal dron i nad propastí Macocha a dokonce se do ní pak zřítil. Jeho majitelé se o něj dodnes nepřihlásili. Minulý rok létalo několik dronů i v Národním parku Podyjí. Tam padlo hned několik pokut. A velké problémy způsobily drony v minulosti třeba v Národním parku České Švýcarsko. Kvůli nim tam v roce 2017 právě chráněný sokol stěhovaný opustil hnízdo s vejci a už se do něj nevrátil.

autor: hf
Spustit audio