V Mariupolu na jihu Ukrajiny hoří radnice, armáda se střetla s proruskými aktivisty

10. květen 2014

V jihoukrajinském Mariupolu hoří radnice. Na místě podle ukrajinských médií zasahují hasiči a zdravotníci, příčina požáru zatím není známá. Od pátku ve městě zemřelo na 30 lidí při střetech mezi ukrajinskou armádou a proruskými aktivisty. Nepokoje se včera rozpoutaly také ve městě Doněck. Ukrajinští vojáci tam bojovali s příznivci proruské Doněcké republiky.

Oheň v budově městského zastupitelstva se šíří z vrchních pater, napsal list Ukrajinska pravda. O příčinách požáru zatím nejsou žádné zprávy, jasno ani není o tom, zda je budova vyklizená nebo zda jsou uvnitř lidé. Na místo se podle ukrajinského listu dostavili hasiči a zdravotníci.

V pátek propukly v půlmilionovém Mariupolu boje o místní policejní stanici, které se snažilo zmocnit zhruba šest desítek proruských separatistů. Mezi bezpečnostními silami a proruskými radikály vypukla uvnitř budovy přestřelka, po níž větší část rebelů uprchla do města. Čtveřici z nich policie zadržela, policejní budova byla částečně zničena.

Čtěte také

Za páteční krveprolití v Mariupolu jsou podle vyšetřovatelů odpovědní bratři Kuzmenkové, kteří se v dubnu postavili do čela místních separatistů.

Dmitrij Kuzmenko se počátkem dubna vyhlásil za mariupolského "lidového starostu" a byl zatčen. Po dobu jeho věznění v Kyjevě organizoval a financoval odpor separatistů Denis Kuzmenko, starší bratr zadrženého aktivisty.

Radikálové obsadili budovu policie

Pod jeho vedením proruští radikálové v pátek obsadili budovu mariupolské policie a chystali se okupovat i další správní objekty, tvrdí podle agentury Unian policie. Narazili ale na odpor pořádkového praporu Dněpr, který se "teroristům" postavili a blokovali je až do příchodu armády.

Mariupol je nyní podle místních médií v obklíčení vojenských jednotek, které mají pod kontrolou veškeré přístupové komunikace. Uvnitř města ale pokračují boje, vzbouřenci se údajně chystají k útoku na mariupolské letiště.

Při boji mezi vládními silami a povstalci v Mariupolu zemřelo kolem dvaceti lidí.

Podle agentury Unian byl mezi oběťmi pátečních bojů v Mariupolu i velitel městské dopravní policie Viktor Sajenko. Údaje o celkovém počtu mrtvých se různí, podle ministra vnitra Arsena Avakova zahynulo v pátek dvacet lidí. Separatisté hovoří až o dvojnásobku.

Doposud tvrdili, že po nedělním referendu o nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky na Ukrajině budou usilovat o mírové řešení a složí zbraně. Včerejší zabití dvaceti jejich stoupenců ukrajinskými silami v Mariupolu je prý ale důkazem, že není šance na podobné řešení.


Organizátoři zítřejšího referenda tvrdí, že bude stát pouhých 1200 eur. To je cena za toner a tři tiskárny hlasovacích lístků. V momentě, kdy má být umožněno hlasování až třem milionům lidí, jde ale o podezřele nízkou částku.

V podvečer zaútočili separatisté v Doněcku na hornické sanatorium, kde po krátkém boji odzbrojili tam ubytovanou jednotku vojsk ukrajinského ministerstva vnitra. Boje ve městě pokračovaly až do večerních hodin.

Několik stovek ozbrojenců v Doněcku také obsadilo budovu Červeného kříže, zabavilo veškerý zdravotnický materiál a uneslo sedm pracovníků organizace. Separatisté je podezírali ze špionáže, po sedmi hodinách je ale propustili. Píší to ukrajinská média. Mezi zadrženými byla jedna Francouzka, ostatní byli dobrovolníci z Ukrajiny.


Zvětšit mapu
autoři: Alexander Tolčinský , mach | zdroj: ČTK
Spustit audio