V Manchesteru nouzově přistálo letadlo. Pasažér vyhrožoval bombou

5. srpen 2014

Na letišti v britském Manchesteru zasahovaly speciální policejní jednotky. Pilotům letadla Katarských aerolinií totiž krátce před přistáním vyhrožoval jeden z cestujících bombovým útokem. Policie muže zatkla, jeho identitu ale zatím nezveřejnila. Úřady letiště preventivně na krátký čas uzavřely.

Muž předal posádce letu QR23 dopis, ve kterém tvrdil, že se na palubě nachází bomba. Armáda proto vyslala dvě stíhačky, aby Airbus doprovodily na přistání.

„Nejdřív to bylo děsivé. Asi deset minut jsme jen kroužili nad letištěm. Pak se k nám na dalších osm nebo deset minut přidaly stíhačky,“ řekl BBC jeden z pasažérů letu z katarského Dauhá do Manchesteru.

Na zatčeném muži nebylo podle svědků nic zvláštního – běloch ve středním věku, který na sobě měl zelené tričko. Po přistání ho policie vyvedla v poutech.

Teprve pak mohli vystoupit ostatní. Na palubě bylo podle aerolinek 269 cestujících a 13členná posádka. Všichni jsou v pořádku. Policisté následně prohledali letadlo i zavazadla.

Policie letiště na 25 minut uzavřela, několik letů nabralo kvůli incidentu zpoždění. Dva lety byly krátce před přistáním odkloněny na jiná letiště. Podle policejního šéfa bylo vyhlášení plné pohotovosti nutné.


Zvětšit mapu
autoři: Olga Kořánková , vid
Spustit audio