V Maďarsku nově pokuty v hotovosti i na místě činu

22. červenec 2011
Motožurnál , Motožurnál

Ať se vydáte na Balaton, za krásami hlavního města Budapešti nebo do jiných částí Maďarska, neměla by vás na cestě po zemi čardáše a guláše překvapit žádná záludnost. Ovšem je třeba si dávat na dodržování pravidel. Maďarská policie má nově možnost udílet na místě vysoké pokuty, v přepočtu až desítky tisíc korun. To může takovou dovolenou pěkně prodražit.

Rychlostní limity jsou v Maďarsku stejné jako u nás: v obci 50, mimo obec 90 a na dálnici 130 km/h. Rozdíl je u rychlostních silnic, kde platí jen 110 Km/h. Pokud byste rychlost, nulovou toleranci alkoholu, zákaz telefonování bez hands free a další věci, které známe i od nás, nerespektovali, počítejte s pokutami. Maďarská policie totiž ráda kontroluje cizince.

„S maďarskými policisty bych nedoporučoval se dostat do konfliktu, protože smlouvat se s nimi nedá. Do konce června mohli policisté rozdávat šeky, v hotovosti pokuty vybírat nemohli a ani nesměli mít u sebe větší hotovost. Od prvního července však mohou maďarští policisté udělit pokutu v hotovosti na místě činu – dokonce do výšky 300 tisíc forintů, což je asi 30 tisíc českých korun,“ vysvětluje náš zpravodaj Gregor Martin Papucsek.

Kdo nezaplatí, tomu může policie vůz zabavit. Pokud pojedete v Maďarsku přes železniční přejezd, platí v obci třicítka a mimo obec čtyřicítka. Na internetu však můžete nalézt mylnou informaci, že přes přejezdy se jezdí jen pětikilometrovou rychlostí – to platí jen za zvláštních okolností. „Například pokud je na přejezdu rozbitý asfalt. Omyl vznikl kvůli tomu, že předpisy určují nejnižší rychlost při přejezdu přes koleje, a ta je 5 km/h,“ dodává Gregor Martin Papucsek.

Pokud pojedete do Budapešti, setkáte se tady se spoustou zákazů odbočení vlevo. V metropoli se totiž z hlavních tříd doleva neodbočuje. Musíte odbočit o ulici dříve doprava, objet blok domů a na křižovatku, kde jste původně chtěli odbočovat doleva, se dostanete z vedlejší. Hlavní pak už přejedete rovně. Problémem pak můžou být přeplněná parkoviště a nutnost platit v parkovacích automatech mincemi. Občas dostanete pokutu, než si stihnete rozměnit.

Turistická průvodkyně Krisztina Baloghová varuje, že auto může dostat botičku nebo mikulášský balíček. „V souvislosti s pokutovými šeky, které se dávají za stěrače v červených sáčcích jako mikulášské balíky, si myslím, že ten, kdo nezaplatí za parkování, měl by zaplatit pokutu. V případě překročení parkovacího času je tolerance patnáct minut, pokud se nepletu.“

autor: mkk
Spustit audio